De Vlaamse regering trekt de komende jaren 2,1 miljoen euro per jaar uit voor de strijd tegen tabak. Dat meldt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke. De Stichting Tegen Kanker vindt dat budget veel te klein.
Voor de periode 2021-2025 wordt er iets meer dan 2,1 miljoen euro per jaar uitgetrokken om de Vlaming van de sigaret te houden. Daarvoor werd een beheersovereenkomst afgesloten met een consortium bestaande uit het Vlaams Instituut Gezond Leven, de Vereniging voor Respiratoire Gezondheid en Tuberculosebestrijding (VRGT), Kom op Tegen Kanker (KOTK) en Stichting Tegen Kanker (STK).
Volgens de beheersovereenkomst zal er onder meer worden ingezet op meer aandacht voor tabaksgerelateerde mentale gezondheid en een integrale benadering van het probleem.
"Een coherent tabaksbeleid zet in op de drie pijlers: niet beginnen roken, rookvrije omgevingen en stoppen met roken", zegt Beke. "Het consortium werkt vanuit een wetenschappelijk onderbouwde strategie en is de meest geschikte partner om dit beleid te helpen vorm geven."
Suzanne Gabriels, expert tabakspreventie bij de Stichting tegen Kanker, vindt het budget veel te klein. "De jaarlijkse maatschappelijke kost van roken wordt voor België immers geschat op 13 miljard euro", zegt ze. Gabriels hekelt dat rookpreventie en rookstopbegeleiding in één budget zitten. "Als er veel mensen naar de tabakoloog gaan, drukt dat dus de budgetten voor preventie", zegt ze.
Volgens Gabriels moet er dringend geld worden uitgetrokken om de gezondheidsberoepen op te leiden. "Tandartsen, kinesisten, vroedvrouwen enzovoort zouden moeten worden aangeleerd hoe je een roker aanspreekt. Nu weten ze vaak niet hoe ze dat moeten doen en vermijden ze het gesprek. Ook de ziekenhuizen zijn vragende partij voor een rookstopbeleid. Zij willen een systeem om elke patiënt bij de opname aan te spreken op stoppen met roken."