Vaccinatie tegen pneumokokken voor volwassenen (herziening 2022)

In dit wetenschappelijk advies, waarin richtsnoeren worden aangeboden voor  beleidsmakers inzake volksgezondheid, formuleert de Belgische Hoge Gezondheidsraad aanbevelingen over vaccinatie tegen pneumokokkenziekte voor volwassenen. Deze versie vervangt het advies nr. 9562 van juli 2020 en is sinds vandaag beschikbaar.

Er is een lage vaccinatiegraad tegen pneumokokkenziekte bij volwassenen in België (Finaba et al., 2018; Boey et al 2020; de Burghgraeve et al., 2020). De hoogvalente conjugaatvaccins bieden de mogelijkheid om het vaccinatieschema te vereenvoudigen en om de vaccinatiegraad hierdoor te verbeteren.

Volgens de Hoge Gezondsheidsraad kan het vaccinatieschema dus vereenvoudigd worden waardoor de vaccinatiegraad naar omhoog kan. Er bestaan vier geregistreerde vaccins tegen pneumokokken. "Zeventig procent van alle infecties komt voor bij personen ouder dan 50 jaar."

De serotypes vervat in PCV15 en PCV20 en niet in PCV13 zijn verantwoordelijk voor respectievelijk 5.5% en 32.5% van de gevallen van invasieve pneumokokken ziekte in België in 2021. Het voorkeursschema met gebruik van PCV20 zorgt voor een snelle en brede bescherming en vereenvoudigt het vaccinatieschema.

Hierbij werden de mogelijk mindere immuunrespons op ST8 in PCV20 (geïsoleerd uit ongeveer 18,8 % van de isolaten bij invasieve pneumokokkenziekte bij volwassenen), de betere immuunrespons op de additionele serotypes in PCV20 (geïsoleerd uit ongeveer 8,5 % van de isolaten bij invasieve pneumokokkenziekte bij volwassenen) en de betere immuunrespons op ST3 bij PCV15 (geïsoleerd uit ongeveer 11.6 % van de isolaten bij invasieve pneumokokkenziekte bij volwassenen) t.o.v. PCV13, mee in overweging genomen.

Uit wetenschappelijk en epidemiologisch oogpunt moet bij het gebruik van het alternatieve schema met PCV15 (of PCV13) steeds bijkomend PPV23 gegeven worden om de bescherming te verbreden naar de serotypes geïncludeerd in PPV23 en niet in PCV13 of PCV15. PPV23 als primovaccinatie wordt enkel aanbevolen bij gezonde ouderen als tweede keuze indien de omstandigheden (vb. financiële moeilijkheden) het gebruik van de conjugaat vaccins niet mogelijk maken.

> Het volledige advies leest u hier.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.