Meer dan 5.500 inschrijvingen voor Brusselse studie naar luchtkwaliteit CurieuzenAir

5.578 mensen hebben zich ingeschreven voor CurieuzenAir, het burgeronderzoek naar luchtkwaliteit in de hoofdstad. Dat is bijna dubbel zoveel als het aantal beschikbare meetkits. De ULB, een van de bezielers van het project, is samen met de rest van de organisatie verheugd over het succes.

De uiteindelijke deelnemers werden gekozen via een algoritme, goed voor een dekking van het hele grondgebied. Zij krijgen een van de 3.000 meetpakketten waarmee ze de luchtkwaliteit meten in hun eigen straat. Door het zogenaamde streetcanyoneffect verschilt de luchtkwaliteit van plek tot plek: in smalle, drukke straten blijven vervuilende stoffen langer hangen, wat de luchtkwaliteit niet ten goede komt.

De metingen starten op 25 september en nemen vier weken in beslag. De deelnemers bevestigen een bord, dat lijkt op een bord van een vastgoedmakelaar, aan een raam aan de voorkant van hun woning. Dat bord heeft een neus met meetbuisjes die de concentratie stikstofdioxide (NO2) meten, een indicator voor de invloed van het verkeer op de luchtkwaliteit.  

Na vier weken worden de data aan een kwaliteitscontrole onderworpen en geijkt aan de elf permanente meetstations van Leefmilieu Brussel. De data moeten wetenschappers inzichten bieden in de blootstelling aan luchtvervuiling in Brussel en de mogelijke gevolgen voor de gezondheid van de inwoners van de hoofdstad.

CurieuzenAir brengt universiteiten, ngo's, overheidsinstanties en mediapartners samen. De data worden verzameld onder leiding van wetenschappers van de Universiteit Antwerpen. De sociaaleconomische analyse wordt dan weer geleid door de Université Libre de Bruxelles. De stadsbeweging BRAL moet burgers en gemeenschappen in Brussel bij het project betrekken. De mediapartners BRUZZ, De Standaard en Le Soir zetten hun schouders onder de communicatiecampagne.

CurieuzenAir is bovendien een proefproject voor andere Europese steden. Het draagt bij aan het Zero Pollution Action Plan van de Europese Unie.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.