Wie 55 uur of meer per week werkt, maakt meer kans op een beroerte of een hartprobleem. Dat is de conclusie van een wereldwijde studie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). In 2016 zijn 745.000 mensen gestorven aan een beroerte of hartprobleem na lange dagen te maken. Dat is een stijging van 29 procent sinds 2000. De WHO verwacht dat de stijgende trend verdergezet zal worden door de coronacrisis.
De studie stelde vast dat de kans op een beroerte 35 procent hoger is voor wie 55 uur of meer per week werkt, in vergelijking met iemand die wekelijks 35 tot 40 uur werkt. De kans op sterven door een hartprobleem ligt 17 procent hoger.
De WHO schat dat in 2016 398.000 mensen stierven aan een beroerte en 347.000 aan een hartaandoening door lange werkuren. Tussen 2000 en 2016 is het aantal sterfgevallen door hartaandoeningen als gevolg van lange werkuren met 42 procent gestegen. Het aantal beroertes is met 19 procent gestegen.
Het zijn vooral mannen die getroffen worden: 72 procent van de geregistreerde sterfgevallen waren mannelijk. Ook mensen die in de westelijke Stille Oceaan of Zuidoost-Azië wonen of van middelbare leeftijd en ouder zijn, maken meer kans op een beroerte of hartprobleem. Het merendeel van de geregistreerde sterfgevallen betrof mensen tussen 60 en 79 jaar, die tussen de leeftijd van 45 en 74 jaar 55 uur of meer per week hadden gewerkt.
Het aantal mensen dat lange werkuren klopt, neemt toe. Momenteel werkt 9 procent van de totale wereldwijde bevolking wekelijks 55 uur of meer. Door de stijgende trend lopen nog meer mensen het risico om arbeidsongeschikt te worden of vroegtijdig te overlijden.
De WHO verwacht dat de situatie door de huidige coronapandemie alleen maar zal verslechteren. "De coronapandemie heeft de manier waarop veel mensen werken ingrijpend veranderd", aldus Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO. "Telewerken is in veel bedrijven de norm geworden, waardoor vaak de grenzen tussen thuis en werk zijn vervaagd. Geen enkele baan is het risico op een beroerte of hartziekte waard. Regeringen, werkgevers en werknemers moeten samenwerken om limieten af te spreken en zo de gezondheid van werknemers te beschermen."