ZNA is naar eigen zeggen het eerste ziekenhuis in de Benelux waar succesvol een stentprothese met kleppen werd geplaatst voor de behandeling van een lekkende tricuspidalisklep, een van de vier hartkleppen. De stentprothese werd via de lies ingebracht. Vroeger was een openhartoperatie nodig om dit probleem op te lossen, wat meer risico inhield.
Een lekkende tricuspidalisklep is een ernstige aandoening: meer dan 50 procent van de patiënten met een matige tot ernstig lekkende klep overlijdt binnen de 3 à 4 jaar. In België hebben ongeveer 280.000 mensen een lekkende tricuspidalisklep. Artsen noemen het ook wel eens de 'vergeten klep': er zijn weinig tot geen behandelingen voor patiënten bij wie de klep niet goed werkt.
De klassieke openhartoperatie, waarbij het hart wordt stilgelegd om de klep te herstellen, is niet zonder risico. Meer dan een op de zeven (15 procent) laat hierbij het leven, nog eens 15 à 20 procent overlijdt binnen het jaar.
Bij de nieuwe techniek wordt met een huidprik via de liesader een stentprothese ingebracht. Het verschil met een gewone stent is dat die een aantal kleppen bevat. Hij neemt de werking van de lekkende klep over, waardoor bloed niet meer terugvloeit van de rechterkamer naar de rechterboezem.
Veel troeven
"De nieuwe techniek heeft veel troeven om een doorbraak te zijn. Doordat de borstkas niet wordt geopend, is de narcose veel korter, verminderen de risico's na de operatie en herstelt de patiënt veel sneller. Op termijn kan de ingreep zelfs onder lokale verdoving. De techniek is dus beter voor de patiënt en goedkoper voor de gezondheidszorg. De levensverwachting kan heel sterk stijgen. Omdat dit nog een nieuwe methode is, is het nog wachten op gegevens over de lange termijn", zegt prof. dr. Stefan Verheye, die samen met prof. dr. Paul Vermeersch en een team van ZNA Hartcentrum de stentprothese plaatsten.
Als de overheid deze ingreep financiert, kan dit veel patiënten hun levenskwaliteit teruggeven of zelfs hun leven redden. De nieuwe techniek is echter nog in ontwikkeling en wordt niet automatisch terugbetaald. Indien er geen therapeutische alternatieven zijn en de patiënt zonder ingreep snel zal overlijden, kan de ingreep wel worden uitgevoerd na goedkeuring door het Federal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). De patiënt betaalt dan alleen het verblijf in het ziekenhuis.