Pneumo- en cardiologie voortrekkers 'propere' data

Het EMP-congres (Engineer Meets Physician) van AZ Delta eind mei liet zien welke ongelofelijke mogelijkheden innovatie en artificiële intelligentie inhouden. Peter De Jaeger, Chief Innovation Officer AZ Delta, blikt nog even terug op enkele indrukwekkende bijdragen die vooral het belang van goede data in de verf zetten. Zoals voor cardio- en pneumologie.

Zo was Prof. dr. Martin Ingvar (Karolinska), er te gast. Een grote naam, want hij is ook betrokken bij het comité dat de nobelprijzen uitreikt. Ook Ingvar brak een lans voor de standaardisatie van medische data. “Prof. Ingvar werkte iets zeer interessants uit: in plaats van a posteriori te proberen om je data ‘proper’ te krijgen, kun je beter a priori onderzoeken welke data precies je nodig hebt. We moeten artsen mobiliseren om die data juist in te geven. Enerzijds kunnen ze zo hun job beter doen, maar anderzijds stelt hen dat in staat om om via de computer en technologie meer uit die job halen.”

“Indrukwekkend was ook de voorstelling van Attia Zacchi (Mayo Clinic). Die legde uit hoe hij zijn ECG-modellen opbouwde. Zijn modellen zitten al volledig in het EPD, dus iedere patiënt wordt in zijn instelling al volledig gescreend met een aantal van die modellen.”

Gestandaardiseerd EPD

De enorme mogelijkheden licht Stijn Dupulthys (Data Scientist) verder toe: “In Amerika bestaat al enige standaardisatie door een verplichte standaard in datadeling (FAIR) van EPD’s.” FAIR-data voldoen aan vier criteria: vindbaarheid, toegankelijkheid, interoperabiliteit en herbruikbaarheid. Door die datadeling te standaardiseren, is ook een deel van je EPD gestandaardiseerd."

"Nederland creëerde al een helder raamwerk hiertoe, dat er komt tegen 2025. Bij ons ontbreekt die algemene visie nog."

De Jaeger: “Naast die data-opslag en -deling hebben we het klinisch-inhoudelijke aspect dat ook niet gestandaardiseerd is. Bijvoorbeeld voor copd heeft Martin Ingvar zowat 490 concepten afgebakend waarmee hij 97% van alle patiënteninfo kan capteren. We moeten daar ook naartoe. AZ Delta is begonnen met hart- en longziekten. Voor cardio bekeken we wat nu affectief de nodige datapunten zijn in relatie tot Snomed (internationaal terminologiestelsel, red.). Door zo de data te standaardiseren, kunnen we veel makkelijker de informatie analyseren. Althans als de data in eerste instantie juist worden ingegeven door de arts.”

Louise Berteloot (AI engineer): “Artsen denken niet altijd aan wat er met die data nog kan gebeuren in de toekomst. Ze kijken alleen naar wat er op dat moment telt voor de patiënt, terwijl gegevens zoals bijvoorbeeld de BMI later zeer relevant kunnen zijn.” Intussen werken enkele dokters al geruime tijd mee als voortrekkers in AZ Delta. Meer en meer artsen doen onderhand regelmatig een beroep op het innovatieteam de belangstelling groeit stelselmatig, maar “we onderbouwen ons systeem doelbewust bottom-up.”

Een dergelijke nieuwe aanpak installeren vergt natuurlijk ook tijd en geld. Dat geld werd vrijgemaakt via het binnengehaalde Adam-project, Procad (Flandershealthtech) en nu Medvia. Daarbij komt wat funding van de farmacie. Ook het investeringsfonds van het ziekenhuis draagt een flink stuk bij. Wat het coderen zelf betreft: technologie maakt die al een stuk eenvoudiger dan vroeger zodat dokters daarin niet te veel tijd moeten steken en zich aan hun kerntaken kunnen wijden, luidt het.

> "We zullen met AI-modellen ziekte voor zijn" (dr. Karl Dujardin)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.