Luik plaatst twintig defibrillatoren in openbare ruimte

De stad Luik vervolgt haar actie inzake eerstehulpverlening door twintig automatische externe defibrillatoren te plaatsen in de openbare ruimte. De toestellen werden zowel in de binnenstad als in de verschillende wijken geplaatst.

"Ik ben goed geplaatst om te weten dat een hartincident zich overal en altijd kan voordoen", aldus de Luikse burgemeester Willy Demeyer, zelf slachtoffer van een hartfalen in 2019. 

Het zijn de eerste minuten die tellen om een persoon te redden. Volgens de Belgische Cardiologische Liga nemen de overlevingskansen met ongeveer 10 procent per minuut af en zijn ze twee tot vier keer hoger in het geval van onmiddellijke cardiopulmonale reanimatie.

In België worden jaarlijks naar schatting 10.000 mensen slachtoffer van een hartstilstand die zich voornamelijk buiten de ziekenhuisstructuren voordoet. In vijf jaar tijd zijn bijna 20.000 burgers, jongeren en studenten getraind in het gebruik van een automatische externe defibrillator.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.