Hart- en vaatziekten ook bij vrouwen belangrijkste doodsoorzaak

Hart- en vaatziekten worden nog steeds beschouwd als mannenziekten. Toch zijn ze de belangrijkste doodsoorzaak voor vrouwen, zelfs voor borstkanker. Daarom wil de Belgische Cardiologische Liga met haar zomercampagne de Belgen oproepen om dit dodelijke vooroordeel te doorbreken.

De werking van een hart is bij ieder mens hetzelfde. Ons hart is een spier die als pomp fungeert: het is dankzij deze pomp dat het bloed doorheen onze slagaders en aders door ons lichaam stroomt. 

Er zijn echter bijzonderheden bij vrouwen. Ten eerste is het hart van vrouwen anatomisch kleiner en zijn hun slagaders dunner. Daardoor slibben ze gemakkelijker dicht, waardoor ze vatbaarder zijn voor bepaalde risicofactoren, zoals cholesterol, stress, roken, lichamelijke inactiviteit, diabetes en hoge bloeddruk.

Voorts heeft het natuurlijke oestrogeen van de vrouw een beschermende werking voor hart- en bloedvaten. Lang waren vrouwen voor de menopauze dus relatief beschermd tegen hart- en vaatziekten en werden zij er gemiddeld pas ongeveer tien jaar later mee geconfronteerd dan mannen. 

"Ingrijpende veranderingen in de levensstijl hebben schadelijke gevolgen gehad voor het hart van de vrouw, die tegenwoordig hetzelfde risicogedrag vertoont als mannen: jonge vrouwen roken vroeger en vaker, zijn meer sedentair, gebruiken meer alcohol en hebben een minder evenwichtige voeding dan vroeger. Dit alles vermindert het beschermende effect van hun natuurlijke oestrogeen en verhoogt hun cardiovasculaire risico", benadrukt de Cardiologische Liga.

Hart- en vaatziekten zijn de eerste doodsoorzaak voor vrouwen: in België is 31 procent van de sterfgevallen bij vrouwen te wijten aan hart- en vaatziekten. Tachtig procent van de hart- en vaatziekten houdt verband met de levensstijl.

De Cardiologische Liga wil met haar zomercampagne "Hart- en vaatziekten bij vrouwen: denk niet langer dat ze enkel mannen treffen" vrouwen oproepen om meer aandacht te schenken aan belangrijke symptomen, zoals kortademigheid, extreme vermoeidheid en spijsverteringsproblemen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    23 juni 2022

    #me2:
    Ook wij roken ons dood !