Naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van het A.S.Z. Hartcentrum organiseerden de cardiologen een symposium in het cultuurcentrum De Werf in Aalst. Het multidisciplinaire team ontving maar liefst 500 genodigden voor een boeiend congres met de laatste inzichten en ontwikkelingen op het gebied van de cardiovasculaire zorg.
Na een welkomstwoord van dr. Michaël Rosseel, diensthoofd Cardiologie A.S.Z., volgden er interessante uiteenzettingen van dr. De Bruyne, prof. Mullens, prof. De Pooter (nieuwe techniek Bundle Branch Pacing), prof. De Backer, prof. Loeys en ten slotte prof. Parati. Het congresprogramma en de prominente sprekers werden door de aanwezigen zeer gewaardeerd en de afsluiter was een walking dinner om het 25-jarig bestaan van het hartcentrum te vieren.
Innovatieve en patiëntgerichte zorg in het A.S.Z.
Zo is Bundle Branch Pacing een vrij recente en nieuwe pacingmodaliteit waarbij men de elektrische stimulus van de pacemaker aflevert in de directe nabijheid van de linkerbundeltak. Dit zorgt voor een natuurlijk samentrekken van de hartspier wat hartfalen vermijd en de inspanningstolerantie van de patiënt verbeterd. Het A.S.Z. is één van de weinige hartcentra waar deze techniek vaak wordt toegepast.
Als eerste in België heeft het A.S.Z. hartcentrum in 2021 een lekkage van de tricuspidalisklep behandeld met de nieuwste generatie PASCAL clips, luidt het verder. Het A.S.Z. behandelt lekkage van de tricuspidalisklep percutaan, dit wil zeggen via een katheter in de lies. "Ons hartcentrum voert hiervoor percutane 'clipping' procedures uit, dit is een nieuwe techniek waarbij de klepblaadjes met behulp van een of meer clipjes naar elkaar toe worden getrokken. Hierdoor is er een afname van het lek, waardoor het hartfalen beter onder controle is, en ook de patiënt zich een heel stuk beter voelt."
Ondertussen is het A.S.Z. expertisecentrum voor behandeling van de tricuspidalisklep. Zo wordt ook nog de CAVI-procedure regelmatig uitgevoerd. Dat leidt tot een betere controle van het hartfalen, waardoor patiënten terug beter kunnen ademhalen, een groter inspanningsvermogen hebben en minder vocht ophouden. Deze nieuwe techniek wordt internationaal slechts in enkele centra uitgevoerd en wereldwijd zijn er nog maar weinig patiënten behandeld op deze manier.
Patiënten met onbehandelbare ernstige arteriële hypertensie kunnen in aanmerking komen voor renale denervatie: een baanbrekende techniek waarbij de bezenuwing van de nier wordt onderbroken. Deze techniek wordt enkel overwogen bij patiënten met een persisterende ernstige hoge bloeddruk. Renale denervatie gebeurt echter best in studieverband zodat de techniek nog verder gevalideerd kan worden. In het A.S.Z. werden reeds verschillende patiënten behandeld, klinkt het besluitend.