De federale regering heeft het antitabaksplan afgeklopt met de deelstaten. De grote lijnen van dat plan, zoals een verkoopsverbod in grote winkels, waren al even bekend.
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke zat samen met de bevoegde ministers van de deelstaten. Hij stelde er de maatregelen voor die de federale regering wil nemen, zoals een uitgebreider rookverbod in open lucht. Zo wordt de sigaret vanaf 2025 verboden in onder meer attractieparken, dierentuinen, kinderboerderijen en speelpleinen.
In de horeca zullen bovendien de rookruimten moeten verdwijnen. De deelstaten zullen dat samen met de sociale partners uitwerken.
De federale regering onderzoekt tegen april 2023 welke beperkingen mogelijk zijn op sportterreinen en bij jeugdorganisaties. Er wordt een overleg opgestart met de federaties om roken te verbieden bij wedstrijden.
Tijdelijke verkooppunten, zoals op festivals, worden verboden vanaf 2025. Tegen 2028 mag geen tabak meer worden verkocht in voedingswinkels groter dan 400 vierkante meter. De verkopers zullen bovendien de identiteitskaart moeten vragen van iedereen die er jonger uitziet dan 25. De pakjes zullen ook niet meer zichtbaar in een rek mogen liggen.
De deelstaten zullen zich bijkomend inzetten voor preventie en om de schadelijke gevolgen van tabaksgebruik voor het milieu te verminderen.
Reactie Philip Morris
Het interfederale antitabaksplan, dat als doel heeft het gebruik van tabak terug te dringen, rolt net de rode loper uit voor de traditionele sigaret. Dat is althans het standpunt van tabaksreus Philip Morris.
Het bedrijf is van mening dat het plan onvoldoende aandacht heeft voor mensen die, ondanks de maatregelen, niet willen stoppen met roken. Zij worden niet aangemoedigd om over te stappen van de traditionele sigaret naar "wetenschappelijk bewezen betere alternatieven", zoals elektronische sigaretten (e-sigaretten) of verwarmde tabaksproducten, vindt Philip Morris.
"Het Belgische plan zal de onjuiste en misleidende percepties over betere alternatieven voor sigaretten verder in stand houden en de kans verder inperken dat rokers die ondanks alles niet stoppen, overstappen naar deze producten", zo staat in een reactie. Indien die alternatieve producten geen "echte rol" krijgen in het antitabakbeleid, zo luidt het nog, is de doelstelling om het aantal dagelijkse rokers tegen 2028 terug te dringen tot maximaal 10 procent "totaal onrealistisch".
Het is niet de eerste keer dat Philip Morris een pleidooi houdt voor alternatieve producten. Het bedrijf voert internationaal ook een strategie waarbij het de productie van traditionele sigaretten wil afbouwen, ten voordele van alternatieven als e-sigaretten.