Er jonger uitzien houdt je gezonder. Klopt dat?

Mensen die er jonger uitzien dan ze in werkelijkheid zijn (waargenomen leeftijd), worden al als verwend door de natuur beschouwd. Of ze ook eeuwig jong blijven, is maar de vraag. Wel zijn er 'aanwijzingen' dat ze minder vaak ziek worden door ouderdom en ook mentaal langer fit blijven. 

Er ouder uitzien dan je bent is in eerdere studies in verband gebracht met meer hartaanvallen, een lagere botdichtheid en zelfs een hoger risico op overlijden. Een recente analyse richtte zich op het gezicht: als het er jong uitzag voor de chronologische leeftijd, werd dat in verband gebracht met minder ouderdomsziekten zoals osteoporose of gehoorverlies.

Een team van onderzoekers onder leiding van dr. Selma Mekic van het Universitair Medisch Centrum Rotterdam gebruikte voor de cross-sectionele analyse gegevens van de Rotterdam Studie met een Nederlands cohort. Bijna 2.700 mensen met een mediane leeftijd van 66 jaar (tussen 51,5 en 87,8 jaar) werden daarbij opgenomen. Verschillende teamleden schatten hun leeftijd aan de hand van gezichtsfoto's in categorieën van vijf jaar, en berekenden vervolgens het verschil tussen de mediaan van de waargenomen leeftijd en de werkelijke leeftijd. De resultaten verschenen in the British Journal of Dermatology.

Osteoporoserisico verminderd met 24%
Vijf jaar jonger lijken dan de chronologische leeftijd werd in verband gebracht met een 24% lager risico op osteoporose, een 15% lager risico op COPD, een 16% lager risico op staar en minder leeftijdsgebonden gehoorverlies. Tegelijkertijd werd het in relatie gebracht met betere cognitieve vaardigheden. De onderzoeksgroep vond daarentegen geen correlaties tussen het uiterlijk en hart- en vaatziekten of nierziekten.

Door celveroudering?
"De studie geeft aan dat zowel fysieke als cognitieve gezondheid verband houden met het uiterlijk van het gezicht," vatten Mekic et al. samen. Een ouder uitziend gezicht en gezichtsrimpels worden in verband gebracht met een verhoogde cellulaire veroudering van de huid en een kortere telomeerlengte, wat een mogelijke verklaring zou kunnen zijn voor de waarnemingen, aldus de onderzoekers.

De waargenomen leeftijd vergeleken met de werkelijke leeftijd biedt mogelijkheden als biomarker voor ziekten en als aanvullend klinisch teken bij lichamelijk onderzoek.

De werkgroep rond Mekic beveelt aan om het voordeel van de methode eerst te testen in directe vergelijking met andere risicofactoren.

Er bestaat dus blijkbaar een statistisch verband tot op zekere hoogte, maar het zwakke punt in de studie is dat er geen causaal verband is aangetoond.

Meer over de studie leest u hier.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    05 februari 2023

    Op Rimpelrock lopen er geen wichten rond zoals op bijgaande foto !