Eerste percutane pulmonale thrombectomie procedure in A.S.Z. Aalst

Deze week werd in het A.S.Z. Aalst de eerste percutante pulmonale thrombectomie uitgevoerd met het INARI Flowtriever systeem. Dankzij deze gloednieuwe techniek is er minder kans op complicaties van de longembolen, heet het.

Bij een longembolie raakt een bloedvat in de longen verstopt door één of meerdere bloedklontertjes, waardoor de longen minder goed kunnen functioneren. Deze innovatieve behandeling is aanbevolen wanneer er sprake is van overmatig bloedstolsel, bij hemodynamisch instabiele patiënten, wanneer thrombolytica gecontraindiceerd zijn en/of wanneer een chirurgische spoedthrombectomie niet beschikbaar is of gecontraindiceerd.

Tijdens een percutane pulmonale trombectomie schuift de interventieradioloog via de lies een katheter op tot in de getroffen longbloedvaten om de bloedklonter weg te zuigen of mechanisch te verwijderen. Het A.S.Z. Aalst is het derde centrum in België dat percutane pulmonale trombectomieën (met het INARI Flowtriever systeem) uitvoert. Dit systeem is uitgebreid getest in de Verenigde Staten, maar komt nu in beperkte centra beschikbaar in Europa.

De belangrijkste voordelen van deze behandeling zijn: minder kans op complicaties van de longembolen, de patiënt dient minder lang en minder zware bloedverdunners te nemen en zal sneller herstellen.

“Het A.S.Z. is continu bezig om de zorg voor onze patiënten te verbeteren. We zijn dan ook zeer blij om deze nieuwe innovatieve techniek te kunnen aanbieden aan patiënten met levensbedreigende acute longembolie” vertelt dr. Katrien De Keukeleire, interventioneel radioloog. Verschillende specialismen bundelen hun expertise om bij elke patiënt een grondige risicoinschatting te doen en zo ook de best mogelijke behandeling voor te stellen.

Deze ingreep werd uitgevoerd door dr. Katrien De Keukeleire en dr. Tom Dewaele (Interventionele Radiologie).De procedure verliep succesvol mee dankzij de ondersteuning van dr. Bart Nonneman (diensthoofd Intensieve Zorg), Dhr. Staessens (klinische perfusionist) en de interventionele cardiologen van het A.S.Z.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.