Begin april voerden interventieradiologen op campus Sint-Jan van het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV met succes de eerste percutane pulmonale trombectomie uit. Dit is een nieuwe behandelingsoptie voor acute massieve longembolen, die uitgebreid is getest in de Verenigde Staten en nu ook in een beperkt aantal Europese centra beschikbaar is.
De innovatieve behandeltechniek houdt minder risico op bloedingen in en verkort de verblijfsduur op de dienst Intensieve zorg.
Bij longembolie gebeurde de behandeling tot op vandaag voornamelijk medicamenteus. Deze medicamenteuze behandeling houdt een verhoogd risico in op bloedingen elders in het lichaam.
Sinds kort is het in een beperkt aantal centra ook mogelijk om de bloedklonters via een grote katheter, die doorgaans wordt ingebracht via de lies, op te zuigen of mechanisch te verwijderen. Zo’n percutane pulmonale tromectomie beperkt het risico op bloedingen en verkort de verblijfsduur op de dienst Intensieve zorg.
Multidisciplinair zorgpad
In het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV stelde de afdeling Interventionele radiologie in overleg met de diensten Anesthesie, Intensieve zorg, Longziekten en Hartheelkunde een multidisciplinair zorgpad op waarbij de keuze uitgaat naar trombectomie als voorkeursbehandeling bij acute massieve longembolie bij instabiele of dreigend instabiele patiënten.
Op 3 april voerde interventieradioloog dr. Andries Van Holsbeeck (fotol inks) samen met zijn collega dr. Jesse Marrannes (foto rechts) de eerste percutane pulmonale trombectomie uit op campus Sint-Jan. De procedure was succesvol en verliep vlot. De patiënt kon na enkele dagen het ziekenhuis verlaten.
Het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV wil zijn competentie hierin ook binnen het ruime KOM-netwerk ter beschikking stellen. De vier interventieradiologen van campus Sint-Jan openden recent een website waarin ze tegemoetkomen aan de duidelijke nood aan informatie bij patiënten en verwijzende artsen over de snel evoluerende mogelijkheden binnen de interventionele radiologie.