Google ontwikkelde samen met Verily een AI algortime om hartziekten op te sporen via het oog en samen met DeepMind een algoritme om oogziekten te detecteren in medische beelden.
“Als preventief cardioloog en onderzoeker ben ik altijd op zoek naar de beste manier om risico’s op hartziekten op te sporen bij patiënten en als hoofd van Cardiovascular Health Innovations bij Verily en bij Google heb ik het geluk dat ik kan samenwerken met een cross-disciplinair team.”
Dat schrijft dr. Michael V. McConnell in een blog op Verily, het voormalige Verily Life Sciences. “Zo konden we een nieuwe manier ontwikkelen om via ‘machine learning’ hartziekten op te sporen in de oogfundus.” Een artikel dat vorige week gepubliceerd werd in Nature Biomedical Engineering, “Predicting Cardiovascular Risk Factors from Retinal Fundus Photographs via Deep Learning,” toont veelbelovend onderzoek van het gebruik van AI algoritmen voor het niet-invasief opsporen van risicofactoren voor hartziekten. “Het algoritme moet nog nader onderzocht worden voordat het gebruikt kan worden in een klinische setting, maar het onderzoek toont wel aan dat het via beelden van de oogfundus risicofactoren kan opsporen -van rookgedrag tot bloeddruk- en het optreden van cardiovasculaire events kan voorspellen”, aldus dr. McConnell. “Het is altijd ons doel geweest om de overgang van gezondheid naar ziekte te begrijpen en machine learning is een van de tools om dat te ontdekken.”
AI om oogziekten te diagnosticeren
In Londen ontwikkelde Deep Mind, een Brits bedrijf gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie dat opgericht werd in 2010 en vier jaar later overgenomen werd door Google, een AI algoritme om oogziekten te diagnosticeren in medische beelden. Dat gebeurde na twee jaar samenwerking met de National Health Service en het wereldberoemde London’s Moorfields Eye Hospital. Klinische trials zouden opgestart kunnen worden binnen een paar jaar, zo weet The Financial Times.
“In specifieke domeinen zoals medische beeldvorming zullen we de komende jaren ontzettend veel vooruitgang kunnen boeken dankzij artificiële intelligentie”, zegt dr. Dominic King, klinisch wetenschapper bij DeepMind Health in The Financial Times. “Machine learning zou een heel grote rol kunnen spelen door veel gevoeligere en preciezere opsporing dan nu het geval is.”
Het Moorfields ziekenhuis leverde -geanonimiseerde- 3D scans – uitvoerig becommentarieerd door artsen- van de retina om het algoritme te ‘voeden’. “Het algoritme beschikt zo over miljoenen pixels informatie en kan de drie vaakst voorkomende ernstige oogziekten opsporen: glaucoom, diabetische retinopathie en leeftijdsgebonden maculadegeneratie.”
Rest het feit dat de relatie tussen big data bedrijven en ziekenhuizen een gevoelig punt is. Daarom startte DeepMind een onderzoekseenheid op voor de ethische en sociale implicaties van de artificiële intelligentie die het bedrijf ontwikkelt. “AI moet net zoals nieuwe farmaceutische en medische tools geëvalueerd en geïmplementeerd worden”, aldus dr. King.