Bij elk nieuw geval van dopinggebruik rijst de vraag of de huidige maatregelen volstaan in het streven naar een ‘pure competitie’. Dit artikel heeft als doel de rationale en implicaties van huidige en potentieel alternatieve antidopingstrategieën te bespreken.
Die vraag is een tweesnijdend zwaard, want ze heeft een ethische kant (hoe en wanneer stel je een certificaat op?) en een medische kant (waarom is het kind kortademig?). Dr. Frédéric Piérart (kinderarts, CHC Clinique de l’Espérance, Luik), houder van een certificaat in de sportgeneeskunde, beantwoordt vooral de medische kant. Vooreerst omdat je een diagnose moet stellen voor je een certificaat mag opstellen, en vervolgens omdat je geen certificaat hoeft op te stellen om te behandelen. Published ahead of print.
Er is al veel geschreven over het probleem van syncopes bij sporters, en de discussie over het nut van opsporing van eventuele cardiale afwijkingen is zeker nog niet gesloten, verre van.
Plotselinge dood bij jonge sporters is een zeldzaam, maar zeer traumatiserend gebeuren, zowel voor de familie als voor het grote publiek. Er zijn tal van oorzaken van plotselinge dood tijdens het sporten. Meestal betreft het cardiovasculaire oorzaken. Er kunnen verschillende maatregelen worden genomen om de incidentie ervan te verlagen. Er bestaat echter geen consensus over presportieve screening en er is veel discussie over wat een dergelijke screening zou moeten omvatten. Meer bepaald, moet je naast een klassiek klinisch-cardiologisch onderzoek ook een ecg afnemen? We nemen de belangrijkste argumenten pro en contra door en bespreken de huidige situatie in België.
In de westerse landen en ook in Vlaanderen zijn de prevalentiecijfers van overgewicht en obesitas hoog, zelfs reeds bij jonge kinderen. Een ongezonde gewichtstoename wordt meestal veroorzaakt door het cumulatieve effect van drie gedragingen: weinig fysieke activiteit, veel sedentair gedrag en een ongezond voedingspatroon, ook wel energiegerelateerde gedragingen genoemd…
De fiets nemen om zich te verplaatsen van en naar het werk of om naar de bakker te fietsen (commuter cycling of utilitarian cycling) kan een belangrijke impact hebben op de gezondheid. Fietsen naar het werk is een goede oplossing om op regelmatige basis aan lichaamsbeweging te doen. Deze regelmatige lichaamsbeweging vermindert het risico op hart- en vaatziekten, diabetes, enz. Daarenboven wordt fietsen tegenwoordig ook gepromoot om een hele reeks andere redenen, waaronder het verminderen van luchtvervuiling en lawaaihinder, alsook voor het verminderen van het verbruik van fossiele brandstoffen en CO2-uitstoot door het verkeer. Desalniettemin houdt fietsen ook een aantal risico’s in: een verhoogde kans op een ongeval en een hogere blootstelling aan luchtvervuiling.
Het gebrek aan fysieke activiteit is wereldwijd verantwoordelijk voor één overlijden op tien. Dat is ongeveer vergelijkbaar met tabak en obesitas, zo stelt een studie die woensdag gepubliceerd werd in een speciale editie van The Lancet.
Jogging bevordert de levensverwachting! Volgens een studie die werd voorgesteld op het EuroPRevent congres, verhoogt regelmatig lopen de levensverwachting met 6,2 jaar bij mannen en met 5,6 jaar bij vrouwen.
BHL Vol. 30 Nr. 1
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...