“De meeste collega’s vinden vier jaar voor een herziening van een richtlijn eigenlijk te lang. De wetenschap evolueert zo snel dat we amper kunnen volgen.” Met deze uitspraak zette dokter Tom De Potter, cardioloog-electrofysioloog in het Hartcentrum van het OLV Aalst, de toon tijdens het gesprek dat we met hem hadden naar aanleiding van de nieuwe Europese richtlijn atriumfibrilleren .
Bepaalde bevolkingsgroepen en meer bepaald ouderen en mensen met onderliggende comorbiditeit dreigen nog altijd een ernstige covid-19 te ontwikkelen na een SARS-CoV-2-infectie. Die ernstige vorm is de grootste verantwoordelijke voor de morbiditeit en de mortaliteit als gevolg van een SARS-CoV-2-infectie. Verschillende instanties zoals de Wereldgezondheidsorganisatie, de CDC en het EMA raden aan die mensen een eerste boosterprik en zelfs een tweede te geven 12 maanden na de vorige injectie.
Een studie uitgevoerd aan de Mayo Clinic leert dat de helft van de overlijdens als gevolg van een procedure die wordt toegepast bij de behandeling van ritmestoornissen optreedt na een implantatie.
Klinische voorkamerfibrillatie (VKF) wordt gekenmerkt door een elektrocardiografische (ecg) episode van minstens 30 seconden met een totaal onregelmatig RR-ritme, zonder duidelijke P-golven en met de typische symptomen van VKF (hartkloppingen, dyspneu, duizeligheid, precordialgie, syncope of presyncopale toestand). Er bestaan echter episodes van asymptomatische of klinisch stille VKF...
Door tweemaal per week een ecg af te nemen met een smartphone en het door te sturen naar een expertisecentrum, zou je sneller een atriumfibrillatie (AF) kunnen diagnosticeren bij 65-plussers. Doordat je dan sneller een profylactische behandeling kan starten, zou je ook het risico op cerebrovasculair accident als gevolg van de AF kunnen verlagen.
… als je niet overdrijft
Patiënten die op de intensieve zorg worden opgenomen met sepsis vertonen vaak een AF en die complicatie verhoogt het sterfterisico.
ABC, HAS-BLED of ORBIT… Wat is de beste score om het bloedingsrisico te ramen bij patiënten met een atriumfibrillatie die in aanmerking komen voor een antistollingstherapie?
Hebben de duur van de diabetes en de glykemiecontrole invloed op het risico dat patiënten met een atriumfibrillatie een ischemisch CVA krijgen?
Een nieuwe studie die in The New England Journal of Medicine werd gepubliceerd, wekt veel enthousiasme op, al proberen sommigen dat wat te temperen.
Het is een traditie om tijdens de eindejaarsperiode terug te blikken, en dus hebben we voor het afgelopen jaar eens gekeken naar de 10 top stories volgens de samenstellers van Journal Watch Cardiology, een dienst van de vermaarde New England Journal of Medicine. Tot onze grote voldoening hebben we ons blijkbaar nog niet zo slecht uit de slag getrokken, want van de belangrijkste studies die vorig jaar in de NEJM werden gepubliceerd, zijn er ons maar twee ontgaan.
Heeft het zin snel een elektrische cardioversie uit te voeren bij een persisterende atriumfibrillatie?
Hyperthyreoïdie is een bewezen risicofactor voor atriumfibrillatie. Het is echter niet duidelijk welk effect TSH- en thyroxinespiegels die nog binnen het normale bereik vallen, hebben op het risico op atriumfibrillatie.
Onderzoekers hebben de gegevens geanalyseerd van 9.511 patiënten die tussen 1958 en 2007 in de Framingham Heart Study waren opgenomen, om na te gaan waarom de prevalentie van atriumfibrillatie gestegen is.
Na de presentatie op het jaarlijkse congres van de European Society of Cardiology in 2014 zijn de resultaten van de STAR AF II-studie gepubliceerd in The New England Journal of Medicine. Een overzicht van de feiten.
Bij patiënten van 75 jaar of ouder resulteert radiofrequentieablatie van atriumfibrillatie in veel gevallen in een sinusritme, waardoor de incidentie van cerebrovasculair accident en de sterfte dalen.
BHL Vol. 30 Nr. 1
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...