Voorzitter Vereniging van Asbestslachtoffers Eric Jonckheere overleden

Eric Jonckheere, de voorzitter van de Vereniging van Asbestslachtoffers in België, is vrijdag op 66-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de vereniging. Jonckheere stierf aan de gevolgen van een aan asbest gelinkte kanker. "Zijn ziekte werd veroorzaakt door blootstelling aan asbest toen hij opgroeide in de buurt van de Eternit-fabrieken in Kapelle-op-den-Bos. Vier andere leden van zijn familie zijn al overleden aan dezelfde oorzaak. 

Vorig jaar oordeelde de rechtbank in eerste aanleg in Brussel dat bouwmaterialenbedrijf Eternit, intussen Etex geworden, een opzettelijke fout maakte bij zijn jarenlange productie van asbest en dat die fout ertoe heeft geleid dat Jonckheere kanker opliep. Het bedrijf ging tegen het vonnis in beroep.

Decretale vergoedingsplicht

In de Kamer liggen er verschillende nieuwe wetsvoorstellen over het asbestdossier op tafel, onder meer een voorstel van N-VA, CD&V en Les Engagés dat het mogelijk moet maken dat asbestslachtoffers tegelijk een beroep kunnen doen op het Asbestfonds en een procedure kunnen starten tegen asbestproducenten.

Maar ook op het Vlaamse niveau kan er meer gedaan worden, meent N-VA-parlementslid Andy Pieters. Pieters, die in het verleden als kabinetschef van Zuhal Demir al stappen zette tegen Eternit, heeft in het Vlaams Parlement een conceptnota ingediend. 

In die nota pleit hij voor de invoering van een decretale vergoedingsplicht voor de voormalige asbestproducenten. Een dergelijke vergoedingsplicht bestaat bijvoorbeeld ook al voor netbeheerders en zou in dit geval inhouden dat producenten van asbest gelinkt worden aan de veroorzaakte schade. Op die manier zouden de producenten gedwongen worden om mee te betalen aan de kosten voor het asbestafbouwbeleid in Vlaanderen. Pieters wil het niet naleven van de verplichting ook meteen strafbaar stellen. 

Pieters dringt er in de nota ook op aan dat minister van Omgeving Jo Brouns de opgeschorte onderhandelingen met asbestproducenten als Eternit "reactiveert met het oog op een bijkomende bijdrage voor de kosten van het asbestafbouwbeleid". Die onderhandelingen werden door de verkiezingen opgeschort. 

Eerder dit jaar had voormalig minister van Omgeving Zuhal Demir Eternit en zijn bestuurders in gebreke gesteld omdat de N-VA-minister vond dat Eternit met meer middelen over de brug moest komen om Vlaanderen asbestveilig te maken.

Eerder stemde de Kamercommissie Sociale Zaken herhaaldelijk het wetsvoorstel we waarmee Valerie Van Peel (N-VA) het mogelijk wilde maken dat asbestslachtoffers ook een gerechtelijke procedure kunnen aanspannen tegen een asbestbedrijf nadat ze een vergoeding hebben gekregen van het Asbestfonds. Het voorstel van N-VA kreeg enkel de steun van Vlaams Belang en PVDA. Van Peel verweet de toenmalige meerderheid (zonder N-VA) destijds dat ze politieke spelletjes speelde ten koste van de slachtoffers.

> Asbestvoorstel Van Peel opnieuw weggestemd

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    19 december 2024

    Geld maakt (ge)recht wat krom is !
    Bedankt man voor je gevecht tegen de wind- en asbest- molens !