Stichting tegen Kanker blijft pleiten voor terugbetaling NRT

Naar aanleiding van de Werelddag zonder Tabak, die traditiegetrouw plaatsvindt op 31 mei, lanceert Stichting tegen Kanker een oproep om mensen die willen stoppen met roken te ondersteunen met een extra boost.

Thema van de ‘World No Tobacco Day 2024’, een initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie, is kinderen te beschermen tegen beïnvloeding door de tabaksindustrie. Afgaande op gegevens uit 2022 gebruiken wereldwijd minstens 37 miljoen jongeren tussen 13 en 15 jaar een of andere vorm van tabak, stelt de WGO. In de Europese regio van de WGO consumeert 11,5% van de jongens en 10,1% van de meisjes tussen 13 en 15 jaar tabak, samen zijn ze met 4 miljoen.  “De tabaksindustrie verkoopt moedwillig een dodelijke afhankelijkheid aan jonge mensen. Daarom roept World No Tobacco Day 2024 de regeringen en tabaksbestrijders op om de huidige en toekomstige generaties te beschermen en de tabaksindustrie aansprakelijk te stellen voor de schade die zij veroorzaakt”, luidt het.

Hulpmiddelen
Stichting tegen Kanker maakt van de Werelddag tegen Tabak gebruik om te benadrukken dat nicotinevervangende behandelingen voor financieel kwetsbare personen vaak onbetaalbaar zijn. “Er moet een extra boost komen voor mensen die willen stoppen met roken”, klinkt het. “We willen koste wat het kost vermijden dat wie nu nog rookt aan zijn lot wordt overgelaten.”

De Stichting reikt kandidaat-rookstoppers al een aantal hulpmiddelen aan. Een voorbeeld is de Buddy Deal campagne, die rokers aanspoort om één maand lang de sigaret op te geven, onder begeleiding van iemand uit de omgeving, een buddy. Nadien kan er overgeschakeld worden op bijkomende professionele hulp bij Tabakstop. Sinds 2010 biedt die dienst, naast gratis rookstopbegeleiding, ook bijkomende ondersteuning en coaching op maat aan kandidaat-rookstoppers door nicotinevervangende behandelingen (NRT) terug te betalen aan financieel kwetsbare mensen. “Deze aanpak heeft een positief effect op de rookstopresultaten. In 2023 behandelde Tabakstop 549 terugbetalingsdossiers.”

Geen overbodige luxe
Verder tracht Stichting tegen Kanker al twee jaar de farmaceutische bedrijven die NRT verkopen, te overhalen om terugbetalingsdossiers in te dienen bij het Riziv. “Helaas heeft het pleidooi nog niet geleid tot een concrete terugbetaling. Voor sommige farmaceutische bedrijven lijkt winst te primeren op maatschappelijke verantwoordelijkheid. De terugbetaling van nicotinevervangende behandelingen is nochtans geen overbodige luxe. Gezien het moeizame proces van rookstoppogingen en de hoge hervalcijfers hopen wij dat er toch een doorbraak kan komen”, zegt Suzanne Gabriels, expert tabakspreventie bij Stichting tegen Kanker.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.