Risico op medicatiefouten stijgt bij diabetici in woonzorgcentra

Diabetespatiënten in woonzorgcentra lopen meer kans op een fout bij de toediening van insuline dan vroeger. Twee jaar geleden was al minder dan de helft van de woonzorgcentra volledig in orde met de registratie van de toegediende dosis (48 procent). Dit jaar liep dat terug tot 38 procent. Dat blijkt uit een evaluatie van de Zorginspectie, die toont dat het risico op medicatiefouten bij diabetes in de Vlaamse woonzorgcentra is toegenomen, schrijft De Standaard donderdag.

De inspecteurs gingen van september 2023 tot september 2024 langs in 255 woonzorgcentra. Ze controleerden onder meer of geneesmiddelen op de juiste temperatuur worden bewaard, of ze niet vervallen zijn, en of ze bij de juiste patiënt terechtkomen. Algemeen scoorden de onderzochte woonzorgcentra gemiddeld slechte r tegenover de groep van vorig jaar.

Volgens het Departement Zorg slaagden woonzorgcentra er niet in om hun medicatieveiligheid naar een hoger niveau te tillen, al zeggen fouten in de procedures nog niets over daadwerkelijke medicatiefouten. "Maar het gaat over risico's beheersen", zegt woordvoerder Joris Moonens. "Hoe minder zorgvuldig medicatie wordt opgevolgd, hoe groter het risico dat een bewoner niet de juiste medicatie op het juiste moment en in de juiste hoeveelheid krijgt."

Vlozo, de koepel van de private woonzorgcentra, erkent de slechtere resultaten, maar wijst op praktische problemen. "Steeds vaker moeten onze leden een beroep doen op interim- of freelanceverpleegkundigen", zegt CEO Johan Staes.

De Zorginspectie volgt woonzorgcentra met een slecht resultaat op. Als een instelling te weinig vooruitgang boekt, riskeert die een tijdelijke patiëntenstop of zelfs een verplichte sluiting.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.