Nieuwe behandeling van rokerslong goedgekeurd in Europese Unie

Voor het eerst in meer dan tien jaar is er een nieuwe behandeling van rokerslong goedgekeurd in de Europese Unie. Het Franse farmabedrijf Sanofi mag van de Europese Commissie zijn stermiddel Dupixent voor die ziekte inzetten, zo heeft het woensdag aangekondigd.

Chronische obstructieve longziekte of COPD - in de volksmond bekend als rokerslong - is wereldwijd de derde doodsoorzaak, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De ziekte, met symptomen als slijmvorming, hoesten en kortademigheid, kan niet genezen worden, maar wel vertraagd.

Dupixent werd goedgekeurd omdat uit tests is gebleken dat het middel als aanvullende behandeling helpt om de longfunctie te verbeteren en omdat het tot minder longcrisissen leidt. De Europese Unie is wereldwijd de eerste om het middel goed te keuren voor de behandeling van COPD. Er lopen aanvragen in andere landen.

"Dupixent is de eerste nieuwe behandelingsmethode voor COPD in meer dan een decennium en vormt een nieuwe optie voor zowat 220.000 volwassenen in de EU", stelt Sanofi in een persbericht.

COPD, vaak veroorzaakt door roken, wordt meestal behandeld met ingeademde geneesmiddelen die de luchtweg verwijden, en met corticosteroïden tegen ontstekingen.

Dupixent, ontwikkeld door Sanofi en het Amerikaanse Regeneron, kan nu ingezet worden bij zes verschillende ziektes waaronder ook astma. Het stermidicijn met het actieve bestanddeel dupilumab, dat onderhuids wordt geïnjecteerd, is goed voor een kwart van de omzet van Sanofi.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.