Nationaal sepsisplan: "Gebruik waarschuwingssystemen en leid zorgverleners op"

Bied opleidingen aan zorgkundigen over sepsis, gebruik waarschuwingssystemen om de aandoening op te sporen en zet Rapid Response Teams in ziekenhuizen. Dat zijn enkele van de aanbevelingen in een advies voor een sepsisplan dat infectioloog Erika Vlieghe samen met een expertengroep op vraag van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke opgesteld heeft.

Sepsis kwam eind vorig jaar in de aandacht door een reportage van het VRT-programma 'Pano'. De aandoening, ook wel bloedvergiftiging genoemd, is bij het grote publiek niet zeer bekend, maar eist jaarlijks duizenden doden in ons land. Het gaat om een extreme reactie van het lichaam na een infectie, zoals een longontsteking of een geïnfecteerde wonde, met soms amputaties of zelfs de dood tot gevolg. Onder meer patiënten, spoe dartsen en intensivisten riepen eerder al op tot een nationaal actieplan.

Minister Vandenbroucke, die sepsis een "gruwelijke killer" noemde, vroeg daarom aan professor Vlieghe om een expertenwerkgroep samen te stellen en een volledig advies te geven. Dat is ondertussen klaar. 

Zo moet er meer bewustzijn komen door een nationale sepsisstichting op te richten en campagne te voeren. Daarnaast moeten zorgverleners een opleiding krijgen over de herkenning en de vroegtijdige behandeling van de ziekte.

Aangezien sepsis veroorzaakt wordt door infecties, is het belangrijk om in te zetten op het voorkomen van een infectie door bijvoorbeeld vaccinatie. Ook is het belangrijk om de toegang tot gezondheidszorg voor iedereen te versterken en moet er specifieke aandacht zijn voor de meest kwetsbare mensen.

Waarschuwingssystemen om sepsis vroegtijdig op te sporen moeten meer gebruikt worden. Ook pleit de werkgroep voor de implementatie van Rapid Response Teams, die proactieve, reactieve en ondersteunende zorg kunnen bieden aan algemene afdelingen. Er moeten steeds ook specifiek opgeleide zorgteams op de afdeling intensieve zorg beschikbaar zijn die vroegtijdige interventies kunnen uitvoeren.

Het plan wordt vrijdag voorgesteld tijdens een congres in Oostende.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.