Gloednieuwe nierdialyse in ZAS Palfijn

De nierdialysepatiënten van ZAS Palfijn kunnen voortaan terecht in een gloednieuwe nierdialyse. Die biedt plaats voor tienduizend dialysebehandelingen per jaar. Daarmee is de eerste fase van grote investeringen in het ziekenhuis afgerond. De dialyseafdeling heeft de modernste technologie en is veel aangenamer dan de vorige (dialyseafdeling) voor de patiënten, die er twaalf uur per week doorbrengen.

Van de zestien posities voor dialyse zijn er ook vier waar de patiënten zonder afspraak terechtkunnen voor hun behandeling. ZAS Palfijn is een van de veertien campussen van het nieuwe ziekenhuis ZAS (Ziekenhuis aan de Stroom, de recente fusie van ZNA en GZA Ziekenhuizen). 

Plaats voor 16 patiënten 
De nieuwe afdeling biedt plaats aan zestien nierdialysepatiënten. Het gaat om acht zetels en acht bedden voor patiënten die minder mobiel zijn.  

Twaalf posities worden ingezet voor de geplande afspraken. Bij de vier overige posities kunnen de patiënten zelf beslissen wanneer ze (binnen de openingstijden, van 7 tot 18 uur) langskomen voor hun dialyse.  

Dr. Wendy Engelen, medisch diensthoofd Nefrologie: “Met de opening van deze nierdialyse is de eerste stap van een investering van 68 miljoen afgerond. De vorige nierdialyse was immers aan vervanging toe. Daarom hebben we vijf miljoen geïnvesteerd in een aantrekkelijke en comfortabele omgeving met de nieuwste technologie. Dat is belangrijk, want deze mensen brengen hier drie keer per week vier uur door. Om dat aangenaam te laten verlopen, voorzien we tablets waarop ze bijvoorbeeld kunnen lezen, of kunnen kijken naar een film of televisieprogramma. Zo stoort het geluid van een televisietoestel de andere patiënten niet.” 
Jaarlijks verzorgt de low care in ZAS Palfijn 2.100 dialysebehandelingen. Dat komt per jaar neer op 8.400 uur dat de patiënten in het ziekenhuis zijn en 10.500 liter bloed dat gefilterd wordt.  

Duurzaam

De low care heeft een groendak met o.a. vetkruid dat regenwater opvangt. Het  opgevangen regenwater dient om het groen te bewateren en voor gebruik in de toiletten. Door de soms lange droogteperiodes is het groendak ontworpen voor maximale waterbuffering. Samen met het buffervat van 25.000 liter houdt het zoveel mogelijk regenwater op voor hergebruik.  
Daarnaast wordt ook het osmosewater (een bijproduct van de dialyse) opgevangen in een ander buffervat van 7.000 liter. Ook dat water is voor de besproeiing van de planten. 
De installaties van de dialyse draaien alleen bij gebruik. Zo hebben de buren geen last van onnodig geluid, en verbruikt het ziekenhuis minder energie.  
Tot slot zal de dialyse energie krijgen van zonnepanelen op de nog op te trekken voorbouw. Dat leidt tot een lagere energiefactuur: de dialyse verbruikt heel wat energie voor de ventilatie, de ontsmetting van de waterzuivering en de dialysetoestellen. 
Low care nierdialysepatiënten worden zelf nauw betrokken bij hun behandeling door gespecialiseerde verpleegkundigen en een nierspecialist. Patiënten die dit zelf wensen én kunnen, helpen mee met het klaarmaken van het dialysetoestel voor de behandeling. Daarnaast signaleren ze tijdens de dialysesessie een toestelalarm aan de verpleegkundige. Sommige patiënten leren ook de verbinding tussen een slagader en een oppervlakkig gelegen ader aanprikken. 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.