Europa Ziekenhuizen openen nieuwe dialysedienst op site Sint-Michiel

Gisteravond hebben de Europa Ziekenhuizen hun gloednieuwe dialysedienst op de site Sint-Michiel in Etterbeek ingehuldigd, in aanwezigheid van de 4de schepen van Etterbeek, mevrouw Colette Njomgang Fonkeu. Een moderne, gebruiksvriendelijke dienst met 22 dialyseplaatsen en ultramoderne apparatuur om patiënten zorg van topkwaliteit te bieden. De werkzaamheden vertegenwoordigen een investering van meer dan drie miljoen euro.

"Onze Dialysedienst op de Site Sint-Michiel was verouderd en te klein geworden om het groeiende aantal patiënten te kunnen ontvangen. Onze aanpak was daarom om een nieuwe, grotere en gebruiksvriendelijkere afdeling te bouwen, met alle apparatuur van de laatste generatie die nodig is om zo goed mogelijk aan de verwachtingen van onze patiënten te voldoen", zegt Dr François Reginster, medisch diensthoofd van de dialysedienst van de Europa Ziekenhuizen. 

"Dit zijn chronische patiënten die een beperkende behandeling ondergaan en het ziekenhuis meerdere keren per week bezoeken. Des te meer reden om ze zo goed mogelijk te ontvangen, in een aangename, ruime en lichte omgeving. Noodgedwongen wordt het ziekenhuis hun tweede thuis. Het is dus belangrijk voor hun welzijn en hun behandelproces dat ze zich hier op hun gemak voelen."

Naast de investering in een nieuwe locatie, is er ook flink geïnvesteerd in nieuwe apparatuur. "Op de oude dienst hadden we 14 werkplaatsen. In de nieuwe afdeling hebben we er 22. We hebben dus nieuwe, moderne, en performante machines gekocht die voldoen aan de nieuwste kwaliteitsnormen, zodat we onze patiënten zo goed mogelijk kunnen behandelen," legt dr. Reginster uit.

Autodialyse bevorderen

Op Sint-Michiel worden twee soorten dialyse aangeboden: conventionele hemodialyse in het ziekenhuis en autodialyse, een techniek die door de instelling en de overheid wordt aangemoedigd voor patiënten die voldoende zelfstandig zijn.

Op zoek naar nieuwe medewerkers

Het nefrologieteam wordt verdeeld over de drie sites (Sint-Elisabeth in Ukkel, Sint-Michiel in Etterbeek en Bella Vita Medical Center in Waterloo). De dialysedienst in de Europa Ziekenhuizen behandelt wekelijks meer dan 170 patiënten en is daarmee één van de grootste in de Brusselse agglomeratie.

"Op medisch vlak bestaat het team uit zeven artsen, die allemaal drietalig zijn (Frans, Nederlands, Engels), en we werken allemaal op elk van de sites. Wat de verpleegkundigen betreft, hebben we ook één team, maar met verpleegkundigen die slechts op één of twee sites werken, en drie hoofdverpleegkundigen. Voor thuisdialyse ten slotte hebben we een klein team van drie verpleegkundigen die zich uitsluitend richten op thuisdialyse," legt dr. Reginster uit.

Het multidisciplinaire team bestaat uit een maatschappelijk werker die zich onder andere. bezighoudt met transport, contacten met ziekenfondsen, enzovoort, twee diëtisten die gespecialiseerd zijn in nierziekten, een technische dienst die zorgt voor het onderhoud van al onze apparatuur en een psycholoog per site die op verzoek langskomt. En niet te vergeten onze vrijwilligers, die specifiek zijn voor iedere site."

Met de uitbreiding van de afdeling en een toename van het aantal plaatsen is het nodig om nieuwe verpleegkundigen aan te werven. "We zijn momenteel verpleegkundigen aan het rekruteren om ons team te vervolledigen. Als onderdeel van dit proces hebben we als eerste ziekenhuis in Brussel onze salarisschaal herzien en zijn we overgestapt van een IFIC 14 naar een IFIC 15 salarisschaal, met als doel het werk van onze verpleegkundigen op te waarderen, ons personeel te behouden en nieuwe verpleegkundigen aan te trekken", benadrukt François Reginster.

Lokale geneeskunde

Tot slot moet dialyse voor dr. Reginster een nabije behandeling zijn, omdat patiënten zeer regelmatig naar het ziekenhuis moeten komen. "Als instelling hechten we er veel belang aan om dicht bij de mensen te zijn en ervoor te zorgen dat ze niet te ver hoeven te reizen, aangezien het een zware en vermoeiende behandeling is en ze drie keer per week moeten komen. Onze locatie op Sint-Michiel had het verzadigingspunt bereikt, dus het was essentieel voor ons om een grotere dienst te bouwen waardoor we aan de groeiende vraag konden voldoen. Dat is ons nu gelukt."

Op de foto van links naar rechts: Bruno van Lierde (voorzitter van de RvB), Peter Fontaine (CEO), dr. François Reginster (nefroloog en diensthoofd Dialyse), Mélissa Swillens (hoofdverpleegkundige Dialyse) en dr. Sebastian Spencer (medisch directeur).

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.