Elke Move Telt! (Belgische Cardiologische Liga)

Elke Move Telt! De nieuwste campagne van de Belgische Cardiologische Liga wil de Belgen meer doen bewegen en aantonen dat elke vorm van beweging een positieve invloed heeft op je hartgezondheid.. Een gebrek aan lichaamsbeweging blijft nog altijd één van de grootste oorzaken van gezondheidsproblemen ter wereld op zowel fysiek als mentaal vlak. Te weinig lichaamsbeweging is één van de belangrijkste risicofactoren voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.

De Belgische Cardiologische Liga (BCL) zet nog eens enkele zaken op een rijtje:

  • Dagelijks de trap nemen vermindert je risico op sterven aan hart- of vaatziekte met wel 39%.
  • 40% van de Belgen beweegt onvoldoende volgens de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)
  • De Belg brengt dagelijks gemiddeld 6 uur al zittend door.
  • Wereldwijd kunnen jaarlijks 4 tot 5 miljoen overlijdens voorkomen worden door meer aan lichaamsbeweging te doen
  • Vanaf 2.500 stappen per dag daalt het risico op hart- en vaatziekten.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beveelt 150 à 300 minuten  gematigde inspanning per week (wandelen, tuinieren, rustig fietsen) aan, of 75 à 150 minuten per week aan hogere intensiteit (joggen, hiken, fietsen). Neem de trap om langer te leven “Als je de keuze hebt om de trap of de lift te nemen, kies dan voor de trap, want dat is beter voor je hart”, zegt Rik Vanhoof, Algemeen Directeur van de Belgische Cardiologische Liga. “Zelfs korte momenten lichaamsbeweging hebben een positief effect op de gezondheid en één of twee verdiepingen traplopen of korte verplaatsingen te voet afleggen zouden een haalbaar doel moeten zijn om te integreren in je dagelijkse routine.”

Britse onderzoekers publiceerden recent nieuwe resultaten op het Congres voor Preventieve Cardiologie in Athene. Hun onderzoek, waar negen studies met 480.479 deelnemers werden geanalyseerd, toonde aan dat je 39% minder kans hebt om aan een hart- of vaatziekte te sterven als je dagelijks de trap neemt. Ook het risico op het krijgen van een hartaanval, harfalen of een beroerte daalde.

Om dagelijks 30 minuten te bewegen, zijn ook de kleine wijzigingen in je dagelijkse routine belangrijk. Traplopen is een praktische en gemakkelijk toegankelijke vorm van lichaamsbeweging die vaak over het hoofd wordt gezien. Voor korte verplaatsingen kan je beter te voet gaan in plaats van de auto te nemen.

Ook elke stap telt, want het is algemeen geweten dat een hoger aantal stappen per dag gepaard gaat met een nóg lager risico op overlijden. Met andere woorden: Hoe meer stappen, hoe meer kans op een langer leven!  Recent onderzoek toonde aan dat 4.000 stappen per dag voldoende zijn om het risico op vroegtijdig overlijden aanzienlijk te verlagen. Daarnaast blijkt dat vanaf slechts 2500 stappen per dag het risico op hart- en vaatziekten begint te dalen.

Volgende tips kunnen je helpen in je dagdagelijkse routine:

  • Rechtopstaand en wandelend telefoneren
  • Zet een beweegdoel (stappen of actieve minuten)
  • Parkeer de auto al eens een straat verder
  • Sta elk uur even op om de benen te strekken
  • Dansen tijdens het schoonmaken? Een ideale manier om meer te bewegen!
  • Benut je pauzes op het werk om wat stretchoefeningen te doen.
  • Doe je conference calls al wandelend in de natuur. 

Volgens de WHO zullen er tussen 2020 en 2030 wereldwijd bijna 500 miljoen nieuwe gevallen van te voorkomen niet-overdraagbare ziekten (NCDs) optreden als de huidige prevalentie van lichamelijke inactiviteit niet verandert.

“Als Belgische Cardiologische Liga blijven we ons inzeten om beweging voor een betere hartgezondheid te promoten”, zegt Rik Vanhoof. “Met deze campagne willen we mensen inspireren om toch eens na te denken over hun zitende levensstijl en ook kleine beweegmomentjes in te lassen in de dagelijkse routine.”

Klaar om te bewegen voor een gezonder hart? Neem dan zeker een kijkje op de website of bekijk hier de video’s met simpele tips & tricks.  

https://youtu.be/YSzosM8zMQk

https://youtu.be/Ks1LFLTd5pY

https://youtu.be/RYAgpgKkiVI 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.