Tijdens een debat op de beurs 'Inspire Health&Care' (1) liet de CEO van de Europa Ziekenhuizen, Peter Fontaine, enkele interessante gegevens vallen over het proefproject PACHA over hartfalen dat al geruime tijd loopt. PACHA staat voor projet d’analyse des coûts des hôpitaux associés/project voor de kostenanalyse van de geassocieerde ziekenhuizen. Het proefproject levert het bewijs dat efficiëntiewinsten bij telemonitoring hartfalen kunnen als het financieringssysteem wordt aangepast.
Nationaal zijn er voor hartfalen jaarlijks 22.952 opnamen. In de Europa Ziekenhuizen (EZ) gaat het om 300 opnamen per jaar. De EZ volgen sinds vier jaar een 15-tal patiënten thuis en greep er verschillende malen in voor de behandeling. Literatuur (2) leert dat 15% minder hospitalisaties leidt tot 16% minder mortaliteit en 19% minder eerst opname hartfalen. Het EZ realiseerde zo 45 minder opnames voor hartfalen.
Deelnemen aan het PACHA-project betekent een audit van de ziekenhuisgegevens aanvaarden. Analyses van PACHA leren dat de kost per opname voor het ziekenhuis DRG 194 (hartfalen) 6.515 euro bedraagt. Door die kost te vermijden via telemonitoring, vermijdt het ziekenhuis in dit geval een kost van 293.000 euro. Daarnaast daalt het bedrag gefactureerd aan de zorgverzekeraar per opname met 8.213 euro, of voor dit project in EZ met 360.000 euro.
28,7 miljoen
Geëxtrapoleerd naar nationaal vermijdbare opnamen (15% van 22.952 voor hartfalen DRG 194) komt dat neer op 3.443 gevallen per jaar, wat staat voor een jaarlijkse besparing in de ziekteverzekering van 28,7 miljoen (8.213 euro per opname), rekent Peter Fonaine ons voor.
Anderzijds staat daar voor het ziekenhuis wel een telemonitorings-investeringskost tegenover en komen er minder opnamen, activiteit, en inkomen uit voort. "Er is dus meer nodig om de technologie diep in de zorg te krijgen", bepleit hij. "Meer bepaald een ander financieringskader dat dat de noodzakelijke incentives geeft. Bedoeling moet zijn om te evolueren naar gezondheidswinst voor de patiënt en een lagere kost voor de gemeenschap."
(1) Georganiseerd door de Belgische Vereniging van Ziekenhuisdirecteurs BVZD.
(2) Telemonitoring for heart failure: a meta analysis. Scholte et al. European Heart Journal (2023), 44, 2911-2926. Erasmus Rotterdam – U Delft