In het OLV Ziekenhuis te Aalst worden sinds begin deze week de eerste patiënten met type 1 diabetes behandeld met een ‘artificiële pancreas’. Deze baanbrekende innovatie zal de suikerregeling spectaculair verbeteren, meldt het ziekenhuis.
Bij type 1 diabetes zijn patiënten aangewezen op externe insuline die toegediend wordt via meerdere insulinespuitjes per dag of via een insulinepompje. De patiënt moet leren om de insulinedosissen dagelijks aan te passen aan de hand van metingen van het glucosegehalte, rekening houdend met voeding en beweging.
Professor Frank Nobels, dienst Endocrinologie-Diabetologie: “Met de huidige behandeling is het onmogelijk om deze bijsturingen perfect te doen, gezien er tal van interfererende factoren zijn. Hierdoor schommelen de bloedsuikers van personen met type 1 diabetes doorgaans sterk. Dat verhoogt het risico op te hoge waarden (hyper-glycemie) maar ook op te lage waarden (hypoglycemie). Hypoglycemie kan aanleiding geven tot flauwte, concentratiestoornissen en uitzonderlijk zelfs tot bewustzijnsverlies. Hyperglycemie kan op lange termijn leiden tot diabetesgerelateerde complicaties.
Dokter Liesbeth Van Huffel, dienst Endocrinologie-Diabetologie: “Bij de artificiële pancreas wordt een insulinepompje aangestuurd door een glucosesensor. De sensor meet het glucosegehalte in het onderhuids vocht en op basis van deze metingen wordt de aangewezen hoeveelheid insuline via een pompje toegediend. Die toediening wordt gestuurd met een algoritme, dat deels zelflerend is via artificiële intelligentie. Het systeem werkt grotendeels, maar nog niet helemààl, automatisch – daarom spreken we van een hybride artificiële pancreas. De patiënt moet immers bij de maaltijden nog in het systeem ingeven hoeveel koolhydraten hij zal eten. Vooraleer hij fysieke inspanningen levert, moet hij ook nog een verminderde toediening van insuline ingeven. En de patiënt moet ook nog reageren op alarmen. De behandeling vergt, zeker in het begin, nog veel coaching door het diabetesteam”.
Studies en ervaring in de Verenigde Staten, waar dit systeem al enkele maanden op de markt is, leren dat dankzij deze innovatie de bloedsuikerregeling veel verbetert met beduidend minder glycemie-schommelingen en minder kans op hypoglycemie.
Professor Frank Nobels: “De terugbetalingsonderhandelingen lopen in België. In afwachting kan het OLV deze therapie aan een tiental patiënten aanbieden. Deze behandeling zal in de toekomst verder verfijnd worden en zal ongetwijfeld een grote stap voorwaarts betekenen in de behandeling van type 1 diabetes.”