“Screening kan niet alle plotse overlijdens voorkomen” (Dr. Olivier Ghekiere)

Wielrenner Michael Goolaerts (23) kreeg een hartstilstand tijdens Parijs-Roubaix en overleed ’s avonds in het ziekenhuis. 8 dagen later zakte een andere jonge wielrenner Jeroen Goeleven (25) ineen naast zijn bed. Hoe kan dat?

De richtlijnen van het sportmedisch onderzoek zijn goed gekend. In het wielrennen verplicht de UCI een tweejaarlijkse screening met een inspannings-ECG en een echografie van het hart. Maar de richtlijnen bieden geen 100% gegarandeerd vangnet.

Het onderzoek zal een groot aantal onderliggende oorzaken herkennen, zoals bijvoorbeeld een hypertrofische cardiomyopathie of een congenitale coronaire anomalie, maar het zal niet alle plotse overlijdens kunnen voorkomen.

Michael Goolaerts onderging in 2015 en in 2017 in het Hasseltse Jessa Ziekenhuis uitgebreide cardiologische testen, in het kader van de prospectieve internationale multicentrische Pro@Heart-studie (in Frankrijk, Australië en België) onder leiding van Prof. Heidbuchel. In deze studie wordt het hart van jonge duursporters gedurende 20 jaar opgevolgd.

Het is geweten dat intensieve sportinspanningen leiden tot veranderingen in volume en functie van de hartkamers, het zogenaamde sporthart. Alleen is het niet bekend welke veranderingen samenhangen met enerzijds uitzonderlijke sportprestaties en anderzijds de  zeldzame problematiek van hartverzwakking of hartritmestoornissen.

De U23 renners van Lotto-Soudal en jonge Telenet Fidea renners nemen onder andere deel aan deze studie. “Zijn hart was perfect in orde. Hopelijk brengt daarom de autopsie duidelijkheid. Die kan bijvoorbeeld nieuwe aandoeningen tonen, die niet aanwezig waren bij de sportmedische evaluatie. De autopsie is niet alleen belangrijk voor het rouwproces van de familie, maar ook voor anderen, doordat de wetenschap kan leren”, zegt cardioloog Hein Heidbuchel, nu diensthoofd Cardiologie in het UZ Antwerpen.

Ikzelf maakte als cardioradioloog deel uit van het onderzoeksteam in Hasselt. In de voorgaande jaren hebben we ook hartproblemen gedecteerd bij andere wielrenners. Sommigen van hen hebben hun competitieve sportcarrière moeten stopzetten.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.