Door een samenwerking van AZ Sint Maarten in Mechelen en UAntwerpen werd een tool ontwikkeld die diabetici met een fysieke beperking helpt om gemakkelijker bloed te prikken. Het toestelletje houdt de bloedprikker stabiel op dezelfde plaats, waardoor men geen tweede hand nodig heeft om het bloed te prikken.
De vraag naar een hulpmiddel voor diabetici met een fysieke beperking klonk steeds luider in de diabeteskliniek van het AZ Sint Maarten in Mechelen. "Verschillende patiënten hebben het moeilijk om zelf te prikken, en hebben hiervoor hulp nodig", zegt Ilde Van den Bulck, teamleider diabetes- en voetkliniek AZ Sint-Maarten. "Het gaat dan om mensen met bijvoorbeeld een halfzijdige verlamming of mensen die als gevolg van diabetes gedeeltelijk blind worden. We kunnen niet voor iedereen thuisverpleging organiseren, bovendien heeft dit een negatieve impact op de zelfstandigheid van de patiënten want zij moeten tot vier keer per dag thuis wachten tot de verpleegkundige tijd heeft. We hebben de vraag gesteld aan de UAntwerpen, die ermee aan de slag is gegaan. "
Wereldwijd aanbod
In het IDLab van UANtwerpen werden verschillende prototypes ontwikkeld door een groep studenten en alumni. "Heel wat gesofisticeerde ideeën passeerden de revue maar uiteindelijk bleek een heel simpel houdertje de beste oplossing" zegt Dr. Thomas Huybrechts (foto), senior researcher IDlab UAntwerpen. "In dit houdertje, dat eenvoudig te bevestigen is aan een kast of tafelpoot, kan je de bloedprikker heel eenvoudig vastklikken waardoor je geen extra hand nodig hebt om te prikken."
Het toestel zal via het ziekenhuis aangeboden worden aan patiënten. Het kost 1 euro om te printen met een 3D-printer. Het ontwerp wordt wereldwijd aan ziekenhuizen aangeboden zodat zij het toestel ook voor hun patiënten kunnen printen. "Zo'n tien procent van de diabetici zal hier enorme baat bij hebben", zegt Van den Bulck. "Maar ook patiënten zonder fysieke beperking kunnen de houder gebruiken, hij is makkelijk mee te nemen in een handtas en door iedereen eenvoudig te bedienen."