Apple Watch met ECG-functie nu ook beschikbaar in België, maar het is uitkijken voor valse-positieve resultaten

De ECG-functie, met meldingen bij een onregelmatig hartritme, voor Apple Watch Series 4 kreeg een EC label en is nu ook beschikbaar voor consumenten in Europa, in België en in achttien andere Europese landen met de watchOS 5.1.2. update. Maar het is uitkijken voor vals-positieve meldingen…

Net zoals dat het geval was bij de voorstelling van de Apple Watch Series 4 eind 2018 in de Verenigde Staten, werd de door de FDA goedgekeurde ECG-app op de persconferentie extra in de verf gezet.  

Om de nieuwe functie te kunnen gebruiken volstaat het om de gratis update watchOS 5.1.2 te downloaden op uw Apple Watch 4 en de update iOS 12.2 op uw iPhone. Gebruikers van de Apple Watch 1, 2 of 3, kunnen de updates doen via de optische sensor.

De elektroden aan de achterkant van de connected horloge meten de elektrische signalen van de hartslag door de vinger gedurende dertig seconden op de Digital Crown te plaatsen. De ECG-functie analyseert de signalen om voorkamerfibrillatie (VKF) op te sporen.

Als VKF opgespoord wordt, dan krijgt de gebruiker een melding. De ECG-gegevens worden geregistreerd in de Apple Health app op de smartphone of iPad en kunnen ook opgeslagen worden als pdf om de resultaten makkelijker aan artsen te kunnen bezorgen.

Volgens het bedrijf zou de Apple Watch ECG voorkamerfibrillatie kunnen opsporen met een precisie van 98,3%.

Maar volgens de Health News Review die de informatie van het FDA onderzocht, werden de gegevens voor de basis van de ’medische functies’ ingezameld bij 588 personen waarvan de helft met VKF kampte, al dan niet permanent. De toepassing bleek niet in staat te zijn om ongeveer 10% van de metingen te klasseren. Bij de andere resultaten werd 98,3% van de VKF-patiënten correct als positief geïdentificeerd. In 99,6% van de gevallen identificeerde de applicatie de mensen zonder voorkamerfibrillatie correct. Zowat 226 deelnemers kregen een melding dat ze mogelijk VKF hadden en niet meer dan 41% van die patiënten bleek met VKF te kampen bij een ambulante ECG-monitoring gedurende zes dagen. Bij patiënten met VKF bedroeg het aantal personen dat een melding kreeg die bevestigd kon worden bij ambulante monitoring 78,9%.

Men kan zich dus verwachten aan heel wat vals-positieve resultaten die op hun beurt tot veel telefoontjes van ongeruste patiënten zullen leiden en ook tot onnodige en dure consulten.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.