Het roken van marihuana is zonder twijfel een oorzaak van COPD en ontsteking van de luchtwegen, toch bij hoge en chronische consumptie. Het lijkt ook een risicofactor voor longkanker te zijn, toch bij mensen die reeds op jonge leeftijd beginnen te roken. Dat is de conclusie van een team van de universiteit van Arkansas na een grondig literatuuronderzoek... Published ahead of print.
Een derde van de mensen van vruchtbare leeftijd rookt. In cohortestudies, casus-controlestudies en toxicologische experimenten in vitro en bij proefdieren is ruimschoots aangetoond dat roken een schadelijk effect heeft op de vruchtbaarheid. Rooksters lopen 54% meer kans om meer dan een jaar te moeten wachten voor ze op een natuurlijke wijze zwanger worden en lopen dubbel zoveel kans op een niet-evolutieve zwangerschap, ook als alleen hun partner rookt. 13% van de gevallen van onvruchtbaarheid wordt toegeschreven aan roken en medisch geassisteerde voortplanting gaat de effecten van het roken niet tegen. De resultaten van ivf zijn inderdaad de helft minder goed. Roken heeft tal van toxische effecten, zowel op de gameten als op de inplanting. Aantasting van de ovariële reserve blijkt de belangrijkste verklaring te zijn voor de minder goede resultaten bij MGV en is ongetwijfeld de zwaarste complicatie omdat ze irreversibel is. Mede daarom moeten artsen vrouwen van vruchtbare leeftijd aanraden om minder te roken of om te stoppen met roken. Het is belangrijk de patiënten daarbij te begeleiden, zowel met het oog op preventie als om de kosten voor de gezondheidszorg te verlagen.
Een Brits-Pools onderzoeksteam schuift cystine naar voren als een potentieel interessant middel bij rookstop. In een single center study is het middel doeltreffender gebleken dan placebo en het is bovendien een stuk goedkoper dan heel wat klassieke rookstopmiddelen. Het New England Journal of Medicine publiceerde de resultaten.
Mensen die roken, zijn chronisch afhankelijk van tabak, en dit zowel op psychologisch als fysiek vlak. Stoppen met roken vormt dan ook een grote uitdaging voor rokers. In België heeft 7 op 10 rokers al minstens één keer geprobeerd om te stoppen. De meesten van hen steunen daarbij alleen op hun eigen wilskracht, maar herbeginnen vaak na minder dan een jaar. Het is aangetoond dat rokers, mits een aangepaste behandeling en de steun van een professionele zorgverlener, tweemaal zoveel kans hebben om het roken op te geven en de cyclus van dure maar vergeefse stoppogingen te doorbreken. De arts is dus een sleutelfiguur in het stoppen-met-rokenproces.
Films die bekeken mogen worden door kinderen in de prepuberteit (PG-13) en waarin gerookt wordt, worden even sterk in verband gebracht met het rookgedrag van jongeren als films gereserveerd voor volwassenen (R) waarin gerookt wordt.
De EU-richtlijnen betreffende de verkoop van tabaksproducten verstrijken aan het einde van dit jaar. Een unieke gelegenheid volgens prof. Marc Decramer (Afdeling Pneumologie, KU Leuven) om een bilan op te maken en te ijveren voor een strengere Europese wetgeving terzake.
BHL Vol. 30 Nr. 1
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...