Kunnen herhaalde behandelingen met corticoïden tijdens de zwangerschap een invloed hebben op de neurologische ontwikkeling, de bloeddruk en de longfunctie van de kinderen?
Hyperglykemie verhoogt het cardiovasculaire risico bij volwassenen. Bij pasgeborenen is het probleem vaak hypoglykemie. Vanaf welke spiegel moet je de glykemie corrigeren om latere neurologische schade te voorkomen?
Op basis van de presentatie van dr. Veerle Labarque (KU Leuven), tijdens het 43e jaarlijkse congres van de Belgische Vereniging voor Kindergeneeskunde, sessie BSPHO-BPCRN Primaire immuungemedieerde trombocytopenie (ITP) is een klinisch syndroom dat gepaard gaat met een neiging tot herhaaldelijke bloedingen en een afname van de hoeveelheid circulerende bloedplaatjes (< 100.000/mm³ zonder detecteerbare oorzaak). Het syndroom heeft een jaarlijkse incidentie van 1-6/100.000 kinderen. Het is meestal zelfbeperkend en manifesteert zich in de kindergeneeskunde op een gemiddelde leeftijd van 5,7 jaar, en iets vaker bij jongens.
De behandeling van type 1-diabetes blijft een uitdaging gezien de obligate subcutane toediening van insuline, het risico op recidiverende hypoglykemie en het risico op ketoacidose op korte termijn en vasculaire complicaties op lange termijn. Het onderzoek aan universiteiten en door de farmaceutische industrie heeft technologische aanwinsten opgeleverd op het vlak van 1) de preventie van de ziekte, 2) een betere behandeling met insuline en glykemiemonitoring en 3) nieuwe bronnen van endogene insulineproductie. In dit artikel bespreken we de laatste technologische en wetenschappelijke aanwinsten in de bovenvermelde domeinen, waarbij we de nadruk leggen op wetenschappelijk onderzoek en klinische studies. Published ahead of print.
Inspanningsastma is de meest voorkomende aandoening bij kinderen. Kan sport astma uitlokken? Kan het kinderen met astma helpen? Kan sporten een vorm van revalidatie zijn? Wat zijn de verbanden tussen astma en topsport? Veel vragen, waarop Henriette Dhivert Donnadieu (Montpellier) een antwoord gaf in het kader van het jaarlijkse congres van de Abeforcal (Association Belge de Formation Continue en Allergologie). Zij benadrukte de noodzaak van het opnieuw trainen van het inspanningsvermogen door de begeleide beoefening van een sportactiviteit om de levenskwaliteit te verbeteren.
Tijdens de adolescentie komen de lichamelijke, psychische en sociofamiliale ontwikkeling in een stroomversnelling terecht. De puberteit gaat gepaard met een versnelde groei die bij jongens en meisjes een verschillend chronologisch verloop kent. De lichaamsbouw ontwikkelt zich, de houding verandert en de botmassa neemt aanzienlijk toe. Vooral om fysiologische redenen veranderen ook de eetgewoonten. Daarnaast kan voeding worden gebruikt als een hulpmiddel om sociale banden aan te knopen en meer autonomie te kweken ten aanzien van de familiale en sociale normen. Soms moeten we adolescenten helpen om gezonder te gaan eten en leven. Door de adolescent eerlijk te vertellen wat de bedoeling is en blijk te geven van empathie en welwillendheid, kunnen we hem helpen om zijn vermogen aan te spreken om dingen te veranderen. We moeten zijn ambivalentie erkennen en hem begeleiden bij zijn besluit om zijn gedrag te veranderen. Dat betekent: niet te streng zijn en rekening houden met een element dat op deze leeftijd essentieel is, namelijk de tijd die ervoor zal zorgen dat het probleem weer overwaait. Published ahead of print.
[1. Studente in de 2e master Geneeskunde, Faculteit Geneeskunde, UCL, Brussel. 2. Faculteit Volksgezondheid, Institut de Recherche Santé et Société, UCL, Brussel. 3. Pediatrische endocrinologie, Univ. Ziekenhuis St-Luc, UCL, Brussel] Evolueren van adolescent naar volwassene is voor iedereen een uitdaging, maar voor een patiënt met een chronische ziekte is het een extra grote uitdaging. De patiënt wordt zelfstandiger en zal als volwassene zijn ziekte, net als de bijbehorende behandeling, moeten integreren in zijn leven.
[1. 1. Dienst Kinderhematologie en kinderoncologie, Clin. Univ. St-Luc, UCL, Brussel. 2. 2. Dienst Kindercardiologie, Clin. Univ. St-Luc, UCL, Brussel] Dankzij de therapeutische vooruitgang in de kinderoncologie kan een groot aantal kinderen worden genezen en de volwassen leeftijd bereiken. De gebruikte cytostatica en radiotherapie kunnen echter cardiotoxisch zijn en een significante morbiditeit en mortaliteit veroorzaken. Cardiovasculaire aandoeningen zijn de belangrijkste doodsoorzaak bij mensen die als kind kanker hebben overleefd. In dit overzichtsartikel geven we een korte samenvatting van de pathofysiologie van hart- en vaataandoeningen als gevolg van kankertherapie, de incidentie en de belangrijkste risicofactoren. Er zijn tot dusver maar weinig studies uitgevoerd naar de cardiale bijwerkingen op lange termijn bij mensen die kanker tijdens de kinderjaren hebben overleefd. De belangrijkste studies worden in dit artikel doorgenomen en in alle studies werd een hoger risico op cardiale complicaties vastgesteld dan in de normale bevolking. Published ahead of print.
De ziekte van Kawasaki is een acute vasculitis met ernstig hartlijden bij kinderen die vanzelf geneest. De frequentie van de ziekte van Kawasaki stijgt en er wordt intens onderzoek verricht naar de behandeling ervan. We bespreken de diagnostiek en het belang van een snelle behandeling en gaan ook in op zeldzame, maar belangrijke bijwerkingen van toediening van immunoglobulines. We bespreken de diagnostiek, de beslissing om een specifieke behandeling in te stellen voor de ziekte van Kawasaki, de respons op de geneesmiddelen en de bijwerkingen die werden waargenomen tijdens de ziekenhuisopname van 3 kinderen van 21 maanden, 3 jaar en 7 jaar.
Onze ervaring met de ziekte van Kawasaki betreft de ziekenhuisopname en de follow-up van 3 kinderen van respectievelijk 21 maanden, 3 jaar en 8 maanden en 7 jaar en 7 maanden. De kinderen werden opgenomen voor evaluatie van een koortssyndroom sinds meer dan 3 dagen. Bij de 3 kinderen werden bij opname klieren vastgesteld (in één van de 3 gevallen betrof het zeer indrukwekkende, unilaterale klieren en bij de 2 andere kinderen betrof het bilaterale klieren van ongeveer 1,5cm). Bij echografie van de hals (bij één patiëntje werd een CT-scan uitgevoerd) werden inflammatoire klieren gezien zonder abcedatie.
Volgens de statistieken is ongeveer 85% van de kinderen met de ziekte van Kawasaki jonger dan 5 jaar. De ziekte komt zeer zelden voor bij kinderen jonger dan 3 maanden of ouder dan 5 jaar, maar die kinderen lopen wel een hoger risico op vorming van coronaire aneurysmata.
Het tekort aan vitamine D en een langdurige behandeling met corticosteroïden hebben een weerslag op de botdensiteit.
Volwassenen die prematuur geboren werden, zouden een verhoogd cardiovasculair risico kunnen hebben in vergelijking met zij die op tijd geboren werden. Oorzaken zijn een verhoogd hartritme, een verhoging van de systolische bloeddruk en grotere variatie in bloeddruk.
Is jeugdobesitas gelieerd aan een verschil in de perceptie van smaak?
Een cardiorespiratoire inspanningsproef is een dynamisch onderzoek waarbij het lichaam uit zijn reserves moet putten en dat wordt uitgevoerd om de werking van het hart, het ademhalingsapparaat en het spierstelsel te evalueren. Bij kinderen zijn de normaalwaarden duidelijk anders dan bij volwassenen, maar de fysiologische bases zijn dezelfde. De teams die inspanningsproeven uitvoeren, zijn bij voorkeur opgeleid in de kindercardiologie en moeten ervoor zorgen dat de indicatie relevant is, dat de metingen goed worden verricht en dat ze correct worden geïnterpreteerd. Published ahead of print
Ondanks de hoge prevalentie van wheezing (piepende ademhaling) tijdens de eerste twee levensjaren, verloopt de behandeling van deze aandoening op een weinig systematische manier.
De FDA publiceerde op 15 augustus een mededeling in verband met het veilig gebruik van codeïne. Drie kinderen overleden en een vierde kon in extremis nog gered worden. In de vierde casus ging het om een ademstilstand.
BHL Vol. 30 Nr. 1
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...