Bij zwaarlijvige vrouwen heeft een gewichtsvermindering voor een vruchtbaarheidsbehandeling geen impact op de kans om zwanger te worden.
Een studie die in het European Respiratory Journal gepubliceerd is, wijst in elk geval op een verband tussen die twee. Maar dat hoeft niet oorzakelijk te zijn…
Hoe hoger de actieve of passieve blootstelling aan tabaksrook, hoe hoger het risico op onvruchtbaarheid en/of menopauze voor de leeftijd van 50 jaar.
Een derde van de mensen van vruchtbare leeftijd rookt. In cohortestudies, casus-controlestudies en toxicologische experimenten in vitro en bij proefdieren is ruimschoots aangetoond dat roken een schadelijk effect heeft op de vruchtbaarheid. Rooksters lopen 54% meer kans om meer dan een jaar te moeten wachten voor ze op een natuurlijke wijze zwanger worden en lopen dubbel zoveel kans op een niet-evolutieve zwangerschap, ook als alleen hun partner rookt. 13% van de gevallen van onvruchtbaarheid wordt toegeschreven aan roken en medisch geassisteerde voortplanting gaat de effecten van het roken niet tegen. De resultaten van ivf zijn inderdaad de helft minder goed. Roken heeft tal van toxische effecten, zowel op de gameten als op de inplanting. Aantasting van de ovariële reserve blijkt de belangrijkste verklaring te zijn voor de minder goede resultaten bij MGV en is ongetwijfeld de zwaarste complicatie omdat ze irreversibel is. Mede daarom moeten artsen vrouwen van vruchtbare leeftijd aanraden om minder te roken of om te stoppen met roken. Het is belangrijk de patiënten daarbij te begeleiden, zowel met het oog op preventie als om de kosten voor de gezondheidszorg te verlagen.
BHL Vol. 30 Nr. 1
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...