3-5% van de gevallen van diffuus interstitieel longlijden zou veroorzaakt worden door medicatie. Het longlijden kan verschillende vormen aannemen met telkens diffuse infiltrerende verdichtingen bij beeldvorming van de longen en ontstekingsverschijnselen en/of fibrose van het longinterstitium en de alveoli bij pathologisch-anatomisch onderzoek. Het aantal geneesmiddelen dat een medicamenteus longlijden zou kunnen veroorzaken, stijgt gestaag. Het longlijden kan ernstig en zelfs dodelijk zijn. De diagnose is moeilijk te stellen aangezien het om een uitsluitingsdiagnose gaat.
4-12% van de algemene bevolking kent een suboptimale ontwikkeling van de longen tijdens de kinderjaren, waardoor de longfunctie op volwassen leeftijd niet normaal zal zijn. Momenteel wordt veel onderzoek verricht naar modificeerbare risicofactoren.
Longvolumereductie door endobronchiale kleppen is een innovatieve, minder invasieve behandeling voor ernstig emfyseem, die gunstige effecten heeft op de longfunctie, de levenskwaliteit en de levensverwachting. In België is in 2020 een register opgestart om de werkzaamheid en de veiligheid van die techniek te evalueren. Ondanks de uitdagingen als gevolg van de pandemie, de follow-up en het verwerken van de gegevens liggen de eerste resultaten in de lijn van de resultaten van internationale studies. Gezien de zwakke rekrutering van patiënten en de beperkingen van het register is verdere verbetering vereist om die veelbelovende techniek te optimaliseren.
De FDA heeft onlangs solriamfetol goedgekeurd (dat in de handel zal worden gebracht onder de naam Sunosi®, tenminste toch in de Verenigde Staten) voor de behandeling van overmatige slaperigheid overdag bij volwassenen met narcolepsie of obstructieveslaapapneusyndroom.
De preventie van late neurologische restletsels is een belangrijke doelstelling bij de behandeling van een acute koolstofmonoxide-intoxicatie. We beschikken echter niet over instrumenten om dergelijke restletsels te voorspellen.
Prednisolon verkort de duur van het ziekenhuisverblijf bij kinderen die op de spoedafdeling zijn opgenomen wegens wheezing in samenhang met een virale infectie.
De schade die actief roken teweegbrengt, blijkt de rode draad te zijn die drie frequente, schadelijke bronchopulmonale aandoeningen met elkaar verbindt, namelijk longkanker, COPD en emfyseem.
De negatieve invloed van een interstitiële longaandoening (ILD) op de overleving van patiënten met reumatoïde artritis is bekend, maar we weten veel minder over de invloed van andere chronische longaandoeningen zoals COPD.
Aandacht voor de kenmerken en aspecten die voor elke patiënt afzonderlijk gelden en waar we iets aan kunnen doen.
Interstitieel longlijden is een ernstige en frequente complicatie van reumatoïde artritis en veroorzaakt een belangrijke morbiditeit en mortaliteit. Helaas slagen we er nog niet in om die complicatie te voorkomen en efficiënt te behandelen.
De leptinesignalisatieweg zou een target kunnen vormen bij pulmonale arteriële hypertensie.
Patiënten met type 2-diabetes vertonen vaak een obstructieve slaapapneu en beide aandoeningen verhogen het cardiovasculaire risico. Nochtans is het verband tussen beide onvoldoende onderzocht.
Thoraxbestraling, bovenop profylactische craniale radiotherapie zou overwogen moeten worden voor alle patiënten met kleincellig longcarcinoom in een uitgebreid stadium (ES-SCLC) die goed reageerden op chemotherapie. Dat schrijven de auteurs van een internationale fase 3-studie waaraan ook een Belgisch centrum deelnam.
Een prospectieve populatiestudie bevestigt het verband tussen astma en slaapapneusyndroom.
Het roken van marihuana is zonder twijfel een oorzaak van COPD en ontsteking van de luchtwegen, toch bij hoge en chronische consumptie. Het lijkt ook een risicofactor voor longkanker te zijn, toch bij mensen die reeds op jonge leeftijd beginnen te roken. Dat is de conclusie van een team van de universiteit van Arkansas na een grondig literatuuronderzoek... Published ahead of print.
BHL Vol. 30 Nr. 1
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...