Een Italiaans team van onderzoekers voerde een literatuuranalyse uit om nauwkeurig te bepalen wat de (negatieve of gunstige) effecten zouden zijn van een beperkt alcoholgebruik bij patiënten met een chronische niet-alcoholische leveraandoening.
Alcoholische leverziekte (ALD, Alcoholic Liver Disease) en niet-alcoholische leversteatose (NAFLD, Non Alcoholic Fatty Liver Disease), een term die onlangs werd aangepast naar metabole leversteatose (MASLD, Metabolic dysfunction-Associated Steatotic Liver Disease), hebben heel wat kenmerken gemeen, waaronder bepaalde pathofysiologische mechanismen, genen die de vatbaarheid verhogen en histologische letsels.
De glykemie na 1 uur bij een orale glucosetolerantietest kan nuttig zijn om patiënten met een prediabetes op te sporen die een hoger risico op leversteatose lopen.
Niet-alcoholische leversteatose wordt steeds meer beschouwd als een cardiovasculaire risicofactor, die gepaard gaat met afwijkingen die worden teruggevonden bij een metaboolsyndroom (insulineresistentie, abdominale adipositas, hypertensie, dyslipidemie en type 2-diabetes).
Krijgen diabetespatiënten gemakkelijker NAFLD (non-alcoholic fatty liver disease) dan mensen zonder diabetes?
Niet-alcoholische vetlever (NAFLD) komt vaak voor bij type 2-diabetespatiënten, maar wordt zeer vaak miskend, doordat er geen eenvoudige, betrouwbare screeningtechniek bestaat. Die patiënten dreigen dan ook ernstige leverletsels te ontwikkelen.
Een fase 3-studie met sebelipase alfa, een recombinante lysosomale zure lipase, heeft gunstige resultaten opgeleverd. Dat opent perspectieven bij de behandeling van lysosomale-zure-lipase-deficiëntie, een miskende oorzaak van cirrose en ernstige dyslipidemie.
Nadat was aangetoond dat obeticholzuur de vetbelasting en de fibrose in de lever vermindert in diermodellen, werd het uitgetest bij patiënten met een niet-alcoholische steatohepatitis.
Om de onderstaande tekst goed te kunnen begrijpen, moet u weten dat nu alleen nog de term ‘fructose’ wordt gebruikt voor ‘maisstroop met een hoog fructosegehalte’. De vroegere benaming had immers een slecht imago bij de consument.
BHL Vol. 30 Nr. 1
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...