Volgens een studie die onlangs verschenen is in de Annals of Internal Medicine gaat bij patiënten met longembolie (LE) een patent foramen ovale (PFO) gepaard met een verhoogd risico op een ischemisch CVA.
Een Brits casus-controleonderzoek werd opgezet om het potentiële risico op diepe veneuze trombose en longembolie bij mannen die testosteronsupplementen krijgen te beoordelen.
ELOPE (Evaluation of Long-term Outcomes after Pulmonary Embolism) is een multicentrisch, prospectief, observationeel cohortonderzoek dat geprobeerd heeft de prognostisch ongunstige factoren te achterhalen bij patiënten met een eerste longembolie.
Kunnen we zonder gerandomiseerde prospectieve klinische studies bij risicokankerpatiënten of patiënten die een veneus trombo-embolisch event gerelateerd aan kanker doormaken – dat is ongeveer één op de tweehonderd patiënten? Waarschijnlijk niet, maar retrospectieve studies zijn een interessante benadering die het overwegen waard is. Published ahead of print.
Het is niet duidelijk in hoeverre je moet zoeken naar een eventuele kanker bij patiënten die een veneuze trombo-embolie hebben doorgemaakt. Wat is het nut van een CT-scan van het abdomen en het bekken?
Patiënten zonder belangrijke risicofactor voor trombose krijgen na een longembolie klassiek een antistollingstherapie van 6 maanden. Volstaat dat of is het beter de duur van de behandeling te verlengen?
Er is al heel wat geschreven over het verband tussen hormonale substitutietherapie bij de menopauze en de cardiovasculaire gezondheid. Toch weten we er nog niet alles over...
Een pulmonale embolectomie wordt nagenoeg niet meer uitgevoerd gezien de hoge sterfte. Dankzij de technische aanwinsten en als de operatie op het juiste ogenblik wordt uitgevoerd bij de juiste patiënt door een ervaren chirurg, kan een pulmonale embolectomie echter betere resultaten geven dan een klassieke medische behandeling.
Artikel genomen uit «Manuel à l’usage du praticien Prévention cardiovasculaire chez l’adolescent et le jeune adulte» van de GRAPA (Groupe de Réflexion consacré A la Prévention de l’Athérothrombose) In 1956 ontwikkelden de Amerikanen Gregory Pincus en John Rock de doeltreffende formule om de eisprong bij vrouwen te verhinderen. De ‘Enovid 10’ van Schering werd in de Verenigde Staten gecommercialiseerd op 23 juni 1960 en veroverde vervolgens de wereld onder de vertrouwde benaming, ‘de pil’. Geleidelijk werd ‘de pil’ het symbool van de verregaande veranderingen van de samenleving in de jaren 60 en 70.
In de studie OPTE (Outpatient Treatment of Pulmonary Embolism) werd ambulante behandeling van longembolie vergeleken met behandeling in het ziekenhuis bij patiënten met een laag risico (1). Uit de studie bleek dat de twee strategieën gelijkwaardig zijn op het vlak van werkzaamheid en veiligheid. Commentaren van prof. Franck Verschuren (Clin. Univ. Saint-Luc, Brussel), die, net zoals prof. Peter Verhamme (UZ Gasthuisberg, Leuven) één van de onderzoekers was.
In de studie OPTE (Outpatient Treatment of Pulmonary Embolism) werd ambulante behandeling van longembolie vergeleken met behandeling in het ziekenhuis bij patiënten met een laag risico (1). Uit de studie bleek dat de twee strategieën gelijkwaardig zijn op het vlak van werkzaamheid en veiligheid. Een samenvatting van de studie.
Het risico op trombo-embolie tijdens de zwangerschap is niet onbestaand (1-1,5/1.000 zwangerschappen) en bovendien vijf tot zes keer hoger dan buiten een zwangerschap. De helft van de incidenten komt voor in de eerste twintig weken en twintig keer zo vaak na de bevalling (80% in de eerste drie weken).
In een extensie van de RE-LY-studie met 2,3 jaar is aangetoond dat de incidentie van CVA en ernstige bloedingen laag bleef bij langdurig gebruik van dabigatran (Pradaxa®), en even laag als in de RE-LY-studie zelf. Die resultaten bevestigen de veiligheid en de werkzaamheid van dabigatran op lange termijn bij de preventie van CVA bij atriumfibrillatie.
Auto-immuunziekten gaan gepaard met een hoger risico op longembool in het eerste jaar na een ziekenhuisopname. Onderzoek, dat The Lancet publiceerde, suggereert dat deze groep van aandoeningen beschouwd moet worden als ziektes met hypercoagulatie.
BHL Vol. 30 Nr. 1
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...