De groep van deze sterk kwetsbare oudere patiënten met diabetes en chronisch nierlijden is aan het toenemen. De behandeling hiervan is vaak complex en specifieke evidence-basedrichtlijnen ontbreken.
Type 2-diabetes staat bekend als specifieke risicofactor voor achteruitgang van de cognitieve functies. Al lang wordt vermoed dat insulineresistentie daar een rol bij speelt.
Dat type 2-diabetes het risico op cardiovasculaire aandoeningen verhoogt, is bekend. Wat velen echter misschien niet weten, is dat het risico meer toeneemt bij vrouwen dan bij mannen. Geldt dat ook voor dementie, een aandoening die eveneens in verband staat met type 2-diabetes?
Op basis van verschillende observaties kunnen we veronderstellen dat er bij oudere mensen een verband bestaat tussen een lage bloeddruk en een hoger risico op cognitieve achteruitgang, omdat de hersenen minder goed doorbloed worden en daardoor niet genoeg zuurstof krijgen. Een mooie theorie, maar…
Dat is vaak zo. Maar moet er in de klinische praktijk altijd worden gezocht? En als men zoekt, wat doet men dan met wat men vindt?
BHL Vol. 30 Nr. 1
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...