Onderzoekers van het Centrum voor Moleculaire en Vasculaire Biologie van de KU Leuven hebben ontdekt op welke wijze de ziekenhuisbacterie zich aan een hartklep vasthecht. Verwacht wordt dat dit zal helpen om meer gerichte behandelingen te ontwikkelen.
Per miljoen inwoners worden jaarlijks 30 tot 50 patiënten geconfronteerd met een hartklepinfectie. De toename is toe te schrijven aan de ziekenhuisbacterie 'staphylococcus aureus'. Hartklepinfecties veroorzaakt door de bacterie behoren tot de dodelijkste hartziektes. Ruim één op de drie patiënten overleeft het niet. Terwijl de behandeling van andere cardiovasculaire ziektes er flink op vooruitging, blijft de mortaliteit bij dergelijke besmetting hoog.
In het Leuvens onderzoekscentrum werd al in 2017 ontdekt dat de ziekenhuisbacterie na aanhechting aan de hartklep de controle over de bloedstolling overneemt. De kleine bloedklonters die zich op die manier vasthechten aan de hartklep vernietigen die voor een deel. Omdat de bloedklonters dienst doen als schuilplaats voor de bacterie blijft die laatste bovendien buiten schot van ons afweersysteem.
Met verder onderzoek bij muizen zijn de Leuvense onderzoekers er nu ook in geslaagd de wijze van aanhechting van de bacterie aan de hartklep te ontrafelen. "We hebben ook ontdekt dat het infectiemechanisme afhangt van het type hartkleplijden". Over de gevolgen van de ontdekking voor de mogelijke behandeling van hartklepinfecties blijft professor Peter Verhamme evenwel voorzichtig.