Imec, de Leuvense onderzoeks- en innovatiehub op het vlak van nano-elektronica en digitale technologie, ontwikkelde samen met de UGent een nieuwe tool om de stijfheid van bloedvaten te meten. Een klinische haalbaarheidsstudie werd uitgevoerd om de tool te testen. Uit de eerste resultaten blijkt dat de resultaten vergelijkbaar zijn met die van meer invasieve, complexe en dure technieken.
Een verhoogde stijfheid van de bloedvaten is het gevolg van een dysfunctie van het vasculair endotheel bij atherosclerose en één van de vroegst waarneembare risicofactoren voor hart- en vaatziekten. De risicofactor wordt in de courante praktijk zelden gemeten omwille van de moeilijkheid van de meting.
Naast de invasieve technieken is de belangrijkste niet-invasieve techniek vandaag de vasodilatatie van de arteriën ter hoogte van de voorarm, maar die techniek is duur en heel omslachtig. Het opsporen van vroegtijdige symptomen die op een cardiovasculair risico wijzen, is en blijft een grote uitdaging voor de volksgezondheid.
Daarom is CARDIS, het luchtpistool om de stijfheid van de aders te meten van het Leuvense Imec, goed nieuws voor artsen en patiënten. Het toestel werkt op basis van het Dopplereffect en bevat fototonicachips die ontwikkeld werden door Photonics Research Group, een imec-onderzoeksgroep aan de Universiteit Gent. “Het feit dat deze technologie het leven van veel mensen met hart- en vaatziekten kan verbeteren inspireert ons om telkens weer nieuwe medische toepassingen te ontwikkelen”, zegt Roel Baets, hoofd van de Photonics Research Group (imec/UGent).
In de praktijk kan het luchtpistool gebruikt worden door paramedisch personeel en door een – zwakke – laser te richten op de huid op een plek waar een slagader loopt, bijvoorbeeld de hals voor de halsslagader.
Het luchtpistool werd getest in een klinische haalbaarheidsstudie bij honderd patiënten. De resultaten waren vergelijkbaar met die van andere, meer omslachtigere en duurdere technieken.
De studie zal herhaald worden bij een grotere groep patiënten om de kans op vroegtijdige opsporing van hart- en vaatziekten te verhogen.