Wie schrijft vooral wat voor? 

Bij de erkende huisartsen stonden vorig jaar de geneesmiddelen voor het cardiovasculaire systeem op nummer 1, met meer dan 407,2 DDD per 1.000 inwoners per dag. Dat is 41,4% van het totaalaantal voorgeschreven geneesmiddelen in de huisartsgeneeskunde. En wat met cardiologen, gastro-enterologen, tandartsen?

Via Pharmanet-gegevens berekent het Riziv het verstrekte volume geneesmiddelen in officina's dat door huisartsen, specialisten en tandartsen wordt voorgeschreven. De cijfers op de Rizivsite worden op één lijn gebracht om te bepalen welke discipline in de periode 1999-2018 (*)  welke klasse geneesmiddelen voorschrijft.

Na de geneesmiddelen voor hartvaatziekten staat de voor het maagdarmkanaal en stofwisseling (14,3%) op plats twee, en de geneesmiddelen voor het centrale zenuwstelsel (11,4%) vervolledigen de top-drie.  Samen vertegenwoordigen de voorschriften van 003 en 004-artsen 1,8 miljard euro bruto (en 353 miljoen euro aan persoonlijke bijdragen). Deze 1,8 miljard staat voor 58% van het brutobedrag van alle voorschrijvers, waarvan 003+004 een goed kwart vormt.

Voor deze groep ambulante voorschrijvers, inclusief specialisten, neemt steeds  het duo cardiovasculaire klasse + klasse maagdarmkanaal in 2018 de eerste twee plaatsen in, uitgedrukt in DDD per 1.000 inwoners per dag,. Het totaal aan ambulante voorschriften bedroeg 3,1 miljard bruto.

Cardiologen, gastro-enterologen, tandartsen

Bij voorschrijvende cardiologen vertegenwoordigen de geneesmiddelen voor het cardiovasculaire systeem 66%; bij gastro-enterologen nemen de geneesmiddelen voor het maag-darmkanaal 58,6% in.

Tandartsen schreven vorig jaar iets meer dan 1.068 DDD's anti-infectiemiddelen voor per 1.000 inwoners per dag voor systemisch gebruik  (34,7% van de voorschriften in hun beroep).

Voor geïnteresseerde lezers biedt het Riziv gedetailleerde tabellen, discipline per discipline, ATC-klasse per ATC-klasse, over de laatste 19 jaar. Meer info vindt u hier

(*) zonder om "technische" redenen te veel conclusies te trekken qua percentages van jaarlijkse groei. Bijvoorbeeld omdat het classificatiesysteem voor geneesmiddelen wijzigt.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.