De Engelse National Health Service (NHS, Verenigd Koninkrijk) gaf groen licht voor het gebruik van een nieuwe tool voor de reductie van het lichaamsgewicht bij patiënten met type 2-diabetes die niet goed onder controle is, én obesitas. De tool; in de vorm van een tubulaire sleeve, wordt tijdelijk aangebracht in het duodenum om de voedselabsorptie te remmen. Uit nieuw onderzoek dat voorgesteld werd op het congres van de EASD, blijkt dat de tool genaamd ‘Endobarrier’ veilig en doeltreffend is.
Ondanks de moderne behandelingen van diabetes kampen nog heel wat patiënten met niet gecontroleerde diabetes en met overgewicht.
De werking van de ‘Endobarrier’ is vergelijkbaar met die van een gastric bypass door het verhinderen van het contact van voedingsmiddelen met het duodenum, maar dan zonder invasieve en pijnlijke chirurgische ingreep. De tool bestaat uit een tubulaire sleeve van 60 cm lang die via een gastroscopie in het duodenum geplaatst wordt. Na een jaar wordt de sleeve verwijderd. Het aanbrengen van de tool zet patiënten ertoe aan om hun levensstijl aan te passen en zo hun gezondheid te verbeteren.
In deze studie stellen dr. Robert Ryder en zijn collega’s van het City Hospital in Birmingham de resultaten voor van een dienst die ze zelf oprichtten. De eerste ‘NHS Endobarrier service’ opende de deuren in oktober 2014 voor patiënten bij wie de type 2-diabetes en het overgewicht moeilijk onder controle te krijgen was.
De onderzoekers brachten verslag uit over de resultaten van de 31 eerste deelnemers (28 tot 62 jaar oud). De patiënten kampten gemiddeld dertien jaar met type 2-diabetes en meer dan de helft (17 patiënten) nam insuline. Naast de implantatie van de sleeve, werden de patiënten regelmatig aangemoedigd om hun levensstijl te verbeteren (dieet, lichaamsbeweging, enz.).
De patiënten verloren gemiddeld 15 kilo, hadden een betere glycemiecontrole, een aanzienlijk lagere systolische bloeddruk en een minder hoog levervetgehalte. Bij patiënten die behandeld werden met insuline kon de dagelijkse mediane dosis teruggebracht worden van 100 naar 30 eenheden (tabel).
Bij twee patiënten moest de tool vroegtijdig verwijderd worden. Bij een patiënt omwille van een gastro-intestinale bloeding, bij een andere patiënt omwille van een leverabces. Van de 17 patiënten na zes maanden met een ‘Endobarriere haalden en behielden 11 patiënten (65%) een aanzienlijke verbetering van hun lichaamsgewicht en een dito controle van hun diabetes.
De deelnemers rapporteerden ook eenn aanzienlijke verbetering van hun welzijn, hun energie en hun bewegingsmogelijkheid. Niet minder dan ongeveer 94% van de patiënten zou de behandeling aanraden aan vrienden en familie.
De auteurs komen tot het besluit van de veiligheid en de doeltreffendheid van de ‘Endobarrier’ bij patiënten met obesitas en diabetes die heel moeilijk behandelbaar waren. Uit hun onderzoek blijkt bovendien een hoge tevredenheidsgraad bij de patiënten. De ‘Endobarrier’ vereist geen chirurgische ingreep en de patiënten moeten niet in het ziekenhuis blijven wat het risico op infecties doet dalen. En rekening houdend met de beschikbaarheid van de endoscopie menen de auteurs dat de techniek makkelijk veralgemeend toegepast kan worden.
Referentie